Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brňané se ve vedrech rochní v kašnách. Z vodních děl si udělali plovárny

Tropické teploty trápí v posledních dnech Českou republiku. Výjimkou není ani Brno, kde lidé dělají vše možné, aby se osvěžili. Mnozí vyrazili na přehradu, koupaliště nebo do kašen v centru města, které připomínají rušné plovárny. Za osvěžením chodí Brňané také k pítkům nebo mlžítkům.

Vlna letních veder trápí Brňany intenzivně od minulého týdne. Teploty přesahují třicet stupňů a zvláště pobyt v centru Brna se stávají pro mnohé nesnesitelným. Brňané ale našli recept, jak si hicy alespoň trochu zpříjemnit. Kromě klasických návštěv koupališť či přehrady mnozí volí rochnění ve vodních dílech. Letos v nabídce přibyl vodní prvek na Moravském náměstí, který se ihned stal oblíbeným místem pro dovádění i osvěžení. Zelenou v parku mají mají lidé i zvířata.

„Vodní dílo se nám velmi osvědčilo, což je vidět i na návštěvnickém zájmu. Pravidelně udržujeme kvalitu vody i dohlížíme na dodržování provozního řádu. Zatím neevidujeme výrazné potíže. Zaregistrovali jsme ale problémy s cyklisty a koloběžkáři, kteří vjíždí do fontány,“ popsala Drbně mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová s tím, že úřad instaloval na území městské části také veřejná pítka.

Fontána u divadla táhne méně

Radost z vodního prvku udělala městská část, jež park na Moravském náměstí ve správě, i Veřejné zeleni města Brna (VZMB). Příspěvkovka města se stará o parky i vodní pítka či mlžítka, která se nachází například v lužáneckém parku nebo Tyršově sadu. Organizace má správě také fontánu před Janáčkovým divadlem, jež každé léto slouží k osvěžení Brňanů i přes to, že mají v prostorech od roku 2019 vyslovený zákaz ke koupání. 

„Už jsme na to zvyklí, že se lidé ve fontáně koupou. Letos to není jiné. Po otevření fontány na Moravském náměstí ale návštěvníků lehce ubylo,“ sdělil Drbně ředitel VZMB Jozef Kasala, kterému více než neukáznění návštěvníci před funkcionalistickým divadlem dělá vrásky na čele stav brněnské zeleně.

Stromy trpí

Mnohé stromy či rostliny totiž nevydržely nápor veder. Usychají jehličnany jako jedle, modříny nebo smrky, a to i přes značné úsilí zahradníků. „Používáme různé přírodní kondicionéry, živočišná hnojiva nebo injektáž, což stromům pomáhá. Přesto mnohé dřeviny usychají, a dokonce i takové druhy, které jsou odolné. Při současných teplotách se bohužel nedá dělat nic jiného než doufat, že přijde lepší počasí,“ dodal Kasala.

Kam chodíte v letních vedrech za osvěžením?

Celkem hlasovalo1201 čtenářů

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Koupání, Plavání, Vedra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Fontána před Janáčkovým divadlem je ,,koupaliště " pro romské etnikum z nedalekého brněnského Bronxu už od začátku.Je o strach jenom kolem projít....

Středa, 12. července 2023, 21:20Odpovědět

Diskutér T.

Nevím, zda je na těch snímcích, tak ČERNÁ OBLOHA JAKO PŘED BOUŘKOU NEBO JE TO KOUPAJÍCÍMI OMY NEBO VOLTY. hOLT KOUPEC JE DRAHEJ A DIVADLO MAJÍ BLÍZKO!!

Středa, 12. července 2023, 15:55Odpovědět

Brňané se ve vedrech rochní v kašnách. Z vodních děl si udělali plovárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.