Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé vyrazili do Brna na pouť smíření. Připomínají si oběti poválečného odsunu

Desítky Čechů i Němců různých generací se vydaly na pěší pouť z Pohořelic na Brněnsku do krajského města. Jde o každoroční připomínku nuceného odchodu německy mluvících obyvatel Brna po skončení druhé světové války. Poutníci procházejí stejnou trasu jako Němci v roce 1945, ale v obráceném směru.

Lidé vyrazili na vzpomínkový pochod mezi Pohořelicemi a Brnem, který se letos koná už poosmnácté. „Chceme symbolicky navrátit německojazyčné obyvatelstvo do Brna, protože jsme přesvědčeni o tom, že tam patří,“ řekl při zahájení ředitel festivalu Petr Kalousek.

Pouť začala u památníku na okraji Pohořelic, kde býval nouzový tábor pro odsunuté Němce. V místech nynějšího památníku je pohřbeno 890 lidí. Němci v táboře umírali na nemoci i následkem útrap z cesty. Bylo mezi nimi mnoho žen, dětí a starých lidí.

Svíčku u černého kříže pohořelického památníku zapálil starosta města Miroslav Novák (ODS). „Snažíme se o to, aby se v našem městě občanům pěkně žilo. Bohužel i takovéto smutné události se k Pohořelicím vážou, musíme se s nimi vyrovnat, musíme je přijmout," uvedl.

V projevech opakovaně zaznělo, že pohořelické události, které byly důsledkem druhé světové války, jsou sice minulostí, ale i v současném světě jsou miliony lidí na útěku a potřebují pomoc. Velkou uprchlickou vlnu vyvolala například válka na Ukrajině napadené Ruskem. „Musíme být ochotní a připravení pomáhat i nadále. Bude to potřeba i po skončení války," uvedla německá politička Christa Naassová, která přijela z regionu střední Franky. Kalousek doplnil, že právě Pohořelice pomohly mnoha ukrajinským uprchlíkům.

Cíl pouti je na Mendlově náměstí v Brně, kde bylo v roce 1945 shromaždiště před odsunem Němců. Ne všichni účastníci urazí celou zhruba třicetikilometrovou trasu pěšky. Mohou využít autobusy. Podobně jako v minulých letech přijela u příležitosti Pouti smíření do Brna a Pohořelic řada starších členů sudetoněmeckých spolků, ale také třeba skupina studentů ze Stuttgartu.

Divoký odsun se v Brně uskutečnil 30. a 31. května 1945. Během jedné noci muselo z Brna odejít nejméně 19 500 Němců. Ženy, děti i starci šli pěšky z dnešního Mendlova náměstí do Pohořelic a dále k rakouským hranicím. Při pochodu, který se někdy nazývá brněnský pochod smrti, zahynuly stovky lidí. Vzpomínkový pochod je od roku 2016 součástí festivalu Meeting Brno, o rok dříve se město poprvé omluvilo za poválečný odsun Němců, přičemž tehdy uspořádalo akci nazvanou Rok smíření. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Meeting Brno/Jakub Šnajdr

Štítky Brno, JMK, Pohořelice, historie, vzpomínka, pouť, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

omluva Brna za to že vraždili a okrádali české lidi????????

Neděle, 25. června 2023, 20:17Odpovědět

Milan Hladký

Ono to je složitější. Ti co měli máslo na hlavě, utekli ještě před příchodem Rudé armády. V Brně zůstali Ti, co si říkali, že jim nic nehrozí, protože se celou válku chovali slušně. A dopadlo to pro ně špatně.

Neděle, 25. června 2023, 19:58Odpovědět

Ivan Krahula

O odsunu nerozhodlo Brno, ale Postupim. Co takhle obnovit Německý dům, známé centrum antifašistů?

Neděle, 25. června 2023, 10:56Odpovědět

Roland von Wagen

Ty kráso. Sudeťáci zradili Československo, vraždili a šikanovali Čechy a Moraváky jak na běžícím pásu a hajlovali, div jim pazoury neupadli. Za to se jim dostalo poměrně slušného vykopnutí do své milované říše. A tady se dělají pochody smíření a někdo má neustálou potřebu se náckům omlouvat. Tyhle kolaborantské chcimíry nikdy nepochopím.

Sobota, 24. června 2023, 13:14Odpovědět

Lidé vyrazili do Brna na pouť smíření. Připomínají si oběti poválečného odsunu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.