Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chodce v Brně ohrožuje strom. Ulomil se při bouřce, kácení vadilo aktivistům

Spadlá větev zkomplikovala pohyb chodců v Brně. Při středeční bouřce se ulomila ze stromu Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MUNI). Pracovníci zařízení na nebezpečný strom dlouhodobě upozorňují, proti kácení se ale vymezil ekologický spolek.

Tlustá větev odpadla při bouřce z jerlínu japonského. Skončila na chodníku v ulici Veveří před fakultu MUNI, kudy běžně chodí studenti i běžní chodci, a na novém fakultním plotě. Špatný stav stromu přitom není pro zaměstnance zahrady žádnou novinkou. Podobnou situaci zažili už v první polovině června, kdy se jedna z větví rovněž ulomila a spadla do záhonů.

Že je strom nemocný, řeší v Botanické zahradě už několik let. Strom již dříve podrobili tahovým zkouškám kmene, aby zjistili jeho stabilitu a nainstalovali arboristické vazby pro zpevnění větví. I po opakovaném prořezávání koruny však zjistili, že strom není bezpečný. Stojí na pomezí zahrady a chodníku ulice Veveří, kde ohrožuje chodce.

Proti byly Děti Země i posudky

Žádost o pokácení stromu podali pracovníci zahrady už před dvěma lety. „Příslušný odbor životního prostředí naší žádosti vyhověl, ale proti jeho rozhodnutí se odvolaly Děti Země a dva různé posudky vyhodnotily, že strom je perspektivní. Rozhodnutí bylo poté změněno,“ vysvětlila vedoucí zahrady Magdaléna Chytrá.

Ekologický spolek tehdy argumentoval významem stromu pro Brno i nedostatečným vyhodnocením situace. „Překvapilo nás, že botanická zahrada usiluje o vykácení mohutného a starého jerlínu v centru Brna, pokud se strom odmítá přizpůsobit plotu a jeho betonové podezdívce a občas z něho na chodník, auta a tramvaje spadnou větve. Přitom by se výtvory člověka měly přizpůsobit rostoucímu stromu a ne naopak,“ divil se tehdy předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Problémy se stromem ale i přes změnu rozhodnutí přetrvávají. Botanická zahrada situaci řeší s příslušnými úřady. Jerlín tak čekají další posudky, prohlídky větví a několikáté provázání. „Strom je samozřejmě živý organismus a nějak pracuje a posudek, který platil v roce 2021, už nemusí být platný do budoucna. Předpokládáme, že si Botanická zahrada nechá zpracovat nový posudek a podá novou žádost o kácení, pokud to uzná za vhodné,“ sdělila Drbně mluvčí městské části Brno-Střed Kateřina Dobešová.

Podle odborné pracovnice Botanické zahrady Hany Ondruškové by měl jít strom k zemi z bezpečnostních i finančních důvodů. „Žádný strom nekácíme bezdůvodně. Za všechny vykácené stromy vysazujeme několik nových náhradních. Ale je nám vnucena odpovědnost za veškeré nehody a škody, které mohou v souvislosti s odlamováním větví vzniknout,“ řekla Ondrušková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Přírodovědecká fakulta MUNI

Štítky botanická zahrada, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, nehoda, kácení stromů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anděla Holubová

říkají si Děti země haha měl tamtudy jít co byl proti kácení nerosvítilo by se mu,ale našel by svůj mozek na zemi

Sobota, 1. července 2023, 19:49Odpovědět

Ladislav Harvánek

Copak Děti země. Škoda, že v tu dobu některý z nich nešel tudy po chodníku a větví nedostal po hlavě. Možná by se mu v ní rozsvítilo.

Pátek, 23. června 2023, 07:17Odpovědět

Jiří Velešík

Když vidim tu větev ,tak kdyby někomu spadla na hlavu ,tak možná nepřežije . Oni někdy ,ti ochránci přírody ,se svými názory ,patří do klientely Cocholouska !!!

Čtvrtek, 22. června 2023, 14:49Odpovědět

Chodce v Brně ohrožuje strom. Ulomil se při bouřce, kácení vadilo aktivistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.