Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Finanční poradci z Instagramu jsou riziko. Obor jde dělat i poctivě, věří Jan Kotačka

PR článek

V mládí hrál závodně volejbal a i když kariéru sportovce pověsil na hřebík, smysl pro fair-play si přenesl i do své profese finančního konzultanta. Jan Kotačka pomáhá se svým týmem lidem z Brna a okolí, aby v této nejisté době dosáhli na hypotéku, sjednali si výhodnou pojistku nebo zúročili úspory. Zároveň svým poctivým přístupem přispívá k budování pozitivního pohledu na finanční poradenství. Aby svou vizi mohl šířit dál, tak se aktuálně snaží rozšířit tým kolegů o podobně smýšlející lidi.

Proč jste si zvolil kariéru finančního poradce? 
Práci jsem získal díky kamarádovi z volejbalu. Nabídl mi, jestli bych nechtěl zkusit placenou stáž. Při studiu ekonomicky zaměřené vysoké školy to bylo pro mě lákavé. Postupem času jsem zjistil, že mě profese naplňuje a vypracoval jsem se až na manažerskou pozici. Nyní už v oboru působím čtyři roky a mám na starost vedení brněnského a moravskotřebovského týmu společnosti Váškonzultant.

Proč jste se vydal manažerskou cestou?
Už když jsem byl na základní škole, tak jsem nejvíce vzhlížel ke svému dědečkovi, který byl právě manažerem. Tento sen mě neopustil a hned po dokončení střední školy jsem věděl, že bych toho rád dosáhl také. Dnes jsem nejvíce pyšný, když se podívám na lidi v mém týmu, a jak se za dobu naší vzájemné spolupráce posunuli. Uvedu příklad jednoho mého parťáka, který nastupoval při studiích na vysoké škole a poprvé za mnou do Brna dojel s upadnutým kolečkem u kufru a rozbitým notebookem. Měl však touhu stát se špičkou v našem oboru a společně jsme na tomto snu začali pracovat. Dnes se stará o opravdu velké množství klientů a dokonce se vypracoval na manažera týmu. To je jenom jeden příběh za všechny, každý kolega má samozřejmě svou individuální cestu, důležité však je, že si každý postupně plní cíl, pro který si přišel.


Profesionalita je pro nás na prvním místě, a proto naše obchodníky pravidelně vzděláváme, říká Jan Kotačka 

Finančnictví nemá v české společnosti zrovna nejlepší pověst. Neodrazovalo vás to?  
Ne. Od začátku jsem věděl, že vše je jen o lidech a jejich přístupu. Jako v každém jiném oboru jsou na trhu ti “dobří a špatní”. Je nutné však přiznat, že obecně panuje takové dogma, že v našem oboru pracují jenom ti špatní. Je to poměrně pochopitelné, protože v minulosti bylo těch nepoctivých opravdu dost. Slyšel jsem různé případy o podvedených klientech. Obchodníci chtěli rychle podepsat smlouvu bez správného posouzení vhodnosti a poté zmizet. Z toho důvodu bylo mnoho lidí poškozených. V současné době se ale už situace mění k lepšímu. Přesto se i dnes občas setkáme se smutnými případy.

V čem došlo ke zlepšení? 
Největší plus bych viděl v legislativních změnách. Neplatí už, že finanční poradenství může dělat každý. Povolání podléhá profesním zkouškám, které jsou oproti minulosti náročnější. Bez splnění těchto zkoušek nelze zprostředkovávat finanční produkty. Každý poradce je pak k dohledání v seznamu regulovaných a registrovaných subjektů, který můžeme dohledat na stránkách ČNB. Následně je nutné si vzdělání pravidelně rozšiřovat pravidelnými kurzy. Bez těchto formálních náležitostí není možné profesi vykonávat. Je to dobře, protože díky tomu se trh vyčistil od části nepoctivých prodejců. Je ale zbytečné skrývat, že na našem trhu tito “nepoctivci” stále jsou.  

Jak ke klientovi přistupujete? Není cílem, aby hned podepsal smlouvu a vy z toho získal profit? 
V rámci našeho týmu nevyvíjíme žádný tlak na uzavírání určitého objemu smluv za sledované období. Našim konzultantům se kariéra historicky načítá, proto je jejich motivace při práci s klienty zaměřena spíše na odvedení kvalitní práce a navázání dlouhodobé kooperace. Vždy mám radost a naštěstí to již není výjimkou, že naši dlouhodobí klienti se stávají našimi přáteli a i my jako konzultanti jejich finančních produktů chodíme na jejich oslavy narozenin, svatby a podobně.

Dobří poradci existují 

Pro koho jsou finanční poradci? 
Myslím si, že pro každého, kdo má příjem a chce využít profesionálních služeb. Můžeme pomoci studentovi, který má peníze z brigády a učí se pracovat s penězi, mladým rodinám s hypotékou i lidem s vysokými příjmy, aby jejich majetek rostl. Důležité pro mě je, že všem bez ohledu na příjem poskytujeme stejně kvalitní služby.  

Jak poznám dobrého finančního poradce? 
Pro běžného klienta jde o takřka nemožný úkol. Myslím si ale, že každý by měl používat selský rozum. Vždy je potřeba se zamyslet, zda mi nabízené služby pomůžou a ideálně se o tom poradit i s někým blízkým, který má ekonomický přehled.  Každý v našem oboru je pravděpodobně školený obchodník, který umí použít různé podprahové strategie pro přesvědčení klienta. Doporučoval bych se zaměřit i na to, zda poradce netlačí na uzavírání určitých produktů, o které třeba ani nemusíte mít zájem. My v našem týmu zastáváme filosofii, že s klienty máme konzultovat jejich životní a finanční situace a snažíme se klienty směrovat k zodpovědnému přístupu k jejich penězům. Nakonec je potřeba být opatrný na sociálních sítích, kam se v poslední době přesunuli mnozí poradci.  

Jan Kotačka společně se svým týmem sídlí v moderních kancelářích v Masarykově čtvrti

Finanční poradenství se nyní odehrává na sociálních sítích? 
Obor se v posledních letech zásadně změnil. Bezesporu tomu pomohla pandemie COVID, kdy se konzultanti nemohli se svými klienty fyzicky stýkat. Aktuálně si všímáme, že zejména mladí lidé se více vyhýbají osobní komunikaci a spíše preferují sociální sítě. Mnozí poradci je proto tam oslovují nebo rovnou nabírají do týmu. Může jít o dobrou cestu, ale stále si myslím, že osobnní kontakt je nenahraditelný. Navíc na Instagramu mnohým jde pouze o budování vlastní image, a ne o pomoc klientům. Na profil si umístí snímky luxusních aut, zážitky z drahých dovolených a prezentují se jako úspěšní businessmani. Realita ale může být přesně opačná a my pak opět slýcháme smutné příběhy. 

Nábor nových tváří 

Vy sám rozšiřujete tým. Jak by měl vypadat ideální uchazeč? 
V první řadě je potřeba říct, že nejde o žádný masový nábor. Zajímají mě ale lidé z oboru, kteří už mají něco za sebou a trochu válčí se systémem, který mají ve firmě nastavený. Třeba jim vadí, že provize odchází manažerům, kteří pro ně nemají správnou hodnotu, nemají dostatek klientů nebo jsou tlačeni k podepisování smluv za každou cenu. Nejklíčovější jsou pro mě ale hodnoty, jakými se řídí a přistupují k práci. Já zase na oplátku můžu lidem ukázat, že obor se dá dělat jinak a poctivě. Už několikrát se mi potvrdilo, že tato cesta je správná a i díky tomu mám dlouhodobé klienty. 

Co musím udělat, abych se mohl přihlásit? 
Stačí mě oslovit na emailu. Se zájemcem se rád domluvím na osobní schůzce, kde si sdělíme další informace. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Váškonzultant, Kotačka, Finančnictví, Podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční poradci z Instagramu jsou riziko. Obor jde dělat i poctivě, věří Jan Kotačka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.