Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně někdo otrávil stromy kyselinou. Vadilo mu špinavé auto, tipují místní

Díry v kmenech a uvnitř kyselina. Otrávené stromy pobouřily lidi v brněnských Židenicích. Dříny, které odsoudil k zániku neznámý pachatel, dostaly dávku herbicidu. Podle místních mohl dřeviny otrávit nespokojený obyvatel ulice, kterému vadilo, že mu plody stromů padají na auto.

Zatím neznámý pachatel si vyhlédl minimálně pět chráněných stromů v Jílkově ulici. Do kmenů vyvrtal malé díry, pomocí kterých stromy otrávil. „Z rozboru vyplynulo, že do nich nalil glyfosát, což je látka, která je obsažena třeba v Roundupu," uvedla na svém facebookovém profilu místostarostka Židenic Jana Šťastná (Hlas pro Židenice).

Podle starosty městské části Petra Kunce (Hlas pro Židenice) dojde kvůli kyselině k úhynu stromů. Glyfosát je herbicid, který se používá na hubení plevelů. „Trestní oznámení budeme podávat ještě dnes,“ informoval Kunc s tím, že si případ převzali jihomoravští policisté.

Pachateli mohly vadit plody

Žlutě kvetoucí dříny mívají malé červené plody. Podle obyvatel městské části mohl neznámému pachateli vadit právě nepořádek, který v ulici kvůli stromům vzniká. „Červené kuličky všude, na autech, botech, silnici, chodníku v domech i bytech po dobu několika týdnů a pak hnijící smrad... V podstatě se po Jílkově nedá projít bez zničených bot, ze kterých se ten červenej bordel nedá dostat..." postěžoval si jeden z diskutujících na sociální síti.

Teorii o nespokojeném člověku, kterému vadilo od stromů ušpiněné auto, nevylučuje ani vedení Židenic. Zatím ale čeká na zjištění policistů. „Od listopadu, kdy jsem se stala místostarostkou, jsem na stromy v Jílkově ulici nedostala žádnou stížnost. Bohužel ale existuje skupina obyvatel, pro kterou je parkovací místo důležitější než příroda. Já mezi ně ale nepatřím,“ řekla Drbně Šťastná.

Otrávené stromy vyvolaly mezi veřejností bouřlivé reakce, a to i proto, že se zeleň nejspíše nepodaří obnovit. Výsadba nových stromů není možná kvůli ochranným pásmům technických sítí. „Stromy budeme pravděpodobně muset pokácet, záleží na tom, jak situaci a stav dřínů vyhodnotí Veřejná zeleň města Brna. Kdo za otravou stojí, by mohly odhalit kamery z blízkých domů,“ vysvětlila Šťastná.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Kunc

Štítky židenice, otrava, policie, stromy, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně někdo otrávil stromy kyselinou. Vadilo mu špinavé auto, tipují místní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.