Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odchod do důchodu se posouvá, starší lidé ale špatně hledají práci, říkají vědci z Brna

Na problémy spojené s ageismem, tedy diskriminací lidí na základě jejich věku, se podívali vědci z Brna. Podle odborníků z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) se česká společnost bojí stáří.

Diskriminace starších je podle zkoumání brněnských vědců větším problémem než nerovnost pohlaví. Přestože se o něm nehovoří intenzivně, je v České republice hluboce zakořeněný. Stáří je pro tuzemskou společnost strašákem, kterého se bojí a odmítá si jej připustit.

Proces stereotypizování a diskriminace lidí na základě jejich věku nazývají odbrorníci ageismem. „Jsme v zajetí škatulkování, položku s věkem nemůžeme vynechat v žádném formuláři, pro systém je to důležité číslo. Celkově jde o fenomén, kterému teprve přicházíme na kobylku,“ řekla socioložka SYRI Lucie Vidovićová.

Téma stárnutí rezonuje mezi lidmi zejména v souvislosti s aktuální důchodovou reformou. Současná vláda jedná o postupném zvýšení důchodového věku až na osmašedesát let. Podle odborníků tak dochází k paradoxní situaci. Přestože je jasné, že se odchod do důchodu bude nadále posouvat, hledají lidé starší padesáti let práci obtížně. „Když kolem padesátky vypadnete z trhu práce, tak je to velký stres. To je podle mne věc, kterou můžeme ještě změnit,“ popsala Vidovićová.

Socioložka tvrdí, že k pochopení problému je potřeba si uvědomit, že každodenní proces stárnutí začíná už narozením. „Pokud se to mu postavíme čelem, tak nemá smysl si stárnutí ošklivit. Je lepší se na to těšit a udělat si nějaké plány, rozfázovat si život. Jako společnost bychom měli otevřít perspektivu, že toto období života můžeme naplnit i řadou radostí,“ uvedla brněnská vědkyně.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/pasja1000

Štítky senior, důchodce, syri, ageismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

odchod do důchodu se OPĚT POSOUVÁ?! :-OOO a DO KOLIKA LET soudruh CHUJ uvažuje, že by lidi pracovali, do 127 nebo raději do 135ti let?! :-((( já už se ani nedivím mladým ročníkům, že prohlašují: "sociální si neplatím, protože: důchodu se stejně nedožiju!" v zásadě mají ASI pravdu. mnozí totiž zemřou rovnou v práci! :-((( (brzy asi jako bonus u zaměstnavatelů bude, že: zaplatíme pohřeb vašeho příbuzného, co zesnul v naščí firmě)... FUJ, TA DNEŠNÍ LIDSKÁ SPOLEČNOST: VYˇ%ZDÍMAT, VYMAČKAT, ZAHODIT... A DALŠÍ... :-((( :-((( :-((( dříve chtěl být člověk "zase mladý," ale dnes?! KDO BY TO CHTĚL?! ledas blázen (a jurečka)! :-D

Úterý, 18. dubna 2023, 13:52Odpovědět

Odchod do důchodu se posouvá, starší lidé ale špatně hledají práci, říkají vědci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.