Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ombudsmana loni zaneprázdnila očkovací vyhláška i ukrajinští uprchlíci

Rekordní počet podnětů přistál loni na stole veřejnému ochránci práv. Nejčastěji měli lidé výhrady k vyhlášce týkající se povinného očkování proti koronaviru. Řešili také problémy z oblasti sociálního zabezpečení či vězeňství. Soustředit se ombudsman musel i na téma války na Ukrajině.

Kancelář veřejného ochránce práv se loni dostala k více než osmnácti tisícům podnětů od lidu. Nezvykle vysoký počet si ombudsman vysvětluje vyhláškou ministerstva zdravotnictví, která byla v očích mnohých problematická. Původně totiž nařizovala očkovací povinnost pro seniory a vybrané profese. Na dokument, který ministerstvo později zrušilo, se u ombudsmana nashromáždilo deset tisíc reakcí.

Po pročtení veškerých podnětů došel veřejný ochránce práv Stanislav Křeček k tomu, že úřady chybovaly téměř v šesti stech případech. „V naprosté většině případů úřady napravily své jednání a právo občanů bylo uchráněno. Tématem loňského roku, které přesahuje až do dneška, byla například práce úředníků na úřadech práce. Opakovaně na tuto podceněnou situaci, která způsobuje řadu problémů, upozorňujeme,“ uvedl ombudsman.

Celým loňským rokem rezonovala v ombudsmanově kanceláři rovněž válka na Ukrajině. Bylo potřeba vydávat informační materiály pro uprchlíky, hlídat jejich právní ochranu a proškolovat úředníky. Křeček osobně navštěvoval také tuzemské uprchlické tábory. 

 „Pomáhali jsme i ukrajinským Romům, kteří k nám přišli. I když tato skupina mohla vzbuzovat emoce, tak to byli lidé, kteří si vyžadovali určitá práva. Upozornili jsme řadu obcí na nevhodné zacházení. Ukázalo to širší společenský problém, protože uprchlíci z Ukrajiny obtížně shánějí bydlení,“ popsal Křeček.

Kancelář ombudsmana pomáhala v době nejtěžší krize i s registrací příchozích uprchlíků. „Proškolovali jsme dobrovolníky a pomáhali jsme Ukrajincům i v oblasti legislativy. Upozorňovali jsme také na to, že lidé s dočasnou ochranou jsou vyloučeni z dávkových systémů. A že je potřeba pamatovat na příchozí se zdravotním postižením, kteří vyžadují specifický přístup," řekla ředitelka právní sekce Kanceláře veřejného ochránce práv Jana Gregorová.

Ohodnoť článek

Foto Veřejný ochránce práv

Štítky veřejný ochránce práv, ombudsman, ukrajina, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

ZADARMO DRAHÝ křeček! :-(((

Středa, 5. dubna 2023, 19:47Odpovědět

Ombudsmana loni zaneprázdnila očkovací vyhláška i ukrajinští uprchlíci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.