Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v Brně vyhověl muži, který přirovnal vedení továrny k nacistům

Ústavní soud v Brně se dnes zabýval sporem o odškodnění. Neshody mezi sebou mají prostějovské železárny a muž, který na internetu zveřejňoval videa s kritikou pracovních podmínek v továrně. Použil při tom historické záběry z koncentračních táborů. Soud částečně vyhověl stížnosti autora videí, a o věci musí znovu rozhodovat okresní soud.

Hanuš Keclík, který v Železárnách-Annahütte nikdy nepracoval, měl podle původního rozsudku zaplatit muži z vedení továrny 180 tisíc korun. Keclík se na internetu představuje jako bojovník proti vykořisťování a příznivec socialismu. Hlásí se ke Svazu komunistické mládeže. Podle ústavních soudců jeho videa jednoznačně narušila důstojnost a dobrou pověst manažera.

Přiznaná částka je ale podle dnešního rozhodnutí nepřiměřeně vysoká, a k její výši se tak ještě vrátí přerovský soud. Zohlednit by měl všechny okolnosti, a to včetně Kelcíkových příjmů. Původně soudy argumentovaly například tím, že si Keclík může vzít úvěr.

Podle ústavních soudců je to nejen cynické, ale také argumentačně chybné. „Odkazem na možnost čerpat úvěr, ať již v jakékoli výši, by bylo možné odmítnout likvidační povahu náhrady nemajetkové újmy v každém soudem posuzovaném případě," uvedl předseda senátu ÚS Jiří Zemánek.

Videomontáž s uniformou

Ženě z managementu soudy původně přiznaly 35 tisíc korun. ÚS ale dospěl k závěru, že do jejích práv videa nezasáhla natolik intenzivně a náhrada nemajetkové újmy jí nenáleží. Její kolega ve videomontáži figuroval v uniformě s nápisem CAPO Lagerpolizei, označujícím "kápa", tedy představitele vězeňské samosprávy a pomocníka dozorců v koncentračních táborech.

„Znevažování zločinů, kterých se nacismus dopustil, jejich bagatelizací formou označování názorových oponentů za nacisty je třeba vždy jasně odsoudit, ať se jí dopustí kdokoli, regionální aktivista typu stěžovatele či celostátní politik," stojí v nálezu.

Upozorňoval na podmínky

Nález soudu Keclík přivítal, stále si však není jistý, jak celý spor dopadne, novinářům řekl, že k Okresnímu soudu v Přerově nemá důvěru. Jeho prvotní motivací prý bylo upozornit na špatné pracovní podmínky ve výrobě. V prostějovských železárnách sice nepracuje, pohybuje se však v oboru na obdobných dělnických pozicích.

„Když se v jedné firmě podmínky zhoršují, je to konkurenční tlak, aby se to zhoršovalo i v ostatních, takže je otázkou času, kdy by se to stalo i u nás," řekl Keclík. Upozorňovat na špatné podmínky jiným způsobem podle něj nefunguje.

Další žalobu podaly na Keclíka železárny jako právnická osoba, domáhají se omluvy a náhrady újmy půl milionu korun. Spor ještě neskončil. Představitelé podniku podali na autora videí také trestní oznámení, policie věc postoupila do přestupkového řízení, v němž dostal Keclík pokutu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, hutě, práce, internet, Ústavní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Brně vyhověl muži, který přirovnal vedení továrny k nacistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.