Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno odstavilo nové girlandy. Zkoumá se, proč osvětlení bliká a zhasíná

Moravskou metropoli trápí nově nainstalované dekorační osvětlení, které mělo Brňanům navodit vánoční atmosféru. Jednoduché girlandy nefungují tak, jak mají. Brno je proto na několik dní zhasne a počká, než autoři prvku nečekaný technický problém vyřeší.

Některé nesvítily vůbec, jiné nesystematicky blikaly a kazily zamýšlenou animaci. Girlandy, které Brno nainstalovalo do ulic ve středu města, se lidem poprvé ukázaly 17. listopadu. Ku příležitosti státního svátku se tehdy výzdoba rozzářila do barev trikolory. Po zbytek zimy pak měla instalace připomínat padající sníh.

Jen tři týdny po premiérovém rozsvícení jsou ale brněnské ulice opět temné. O dočasném přerušení provozu girland informoval brněnský magistrát. „Aby Visualove (multimediální architektonické studio, pozn. red.) mohli doladit všechny technické detaily, zůstanou girlandy pár dní zhasnuté. O dalších změnách budeme informovat," uvedlo město Brno na svém twitterovém profilu.

Problém se signálem

Za dílem stojí právě kreativci Visualove, kteří moderní osvětlení ulic Kobližná, Středova, Česká, Běhounská a Masarykova navrhli. Co přesně se na girlandách pokazilo, se podle multimediálního architekta Jana Macháta nyní řeší. „Věc analyzujeme a budeme ji probírat také s Technickými sítěmi Brno. Pravděpodobně jde o problém se signálem. Girlandy se ovládají pomocí videa, a když se někde po cestě signál ztratí, může nastat chyba,“ řekl Machát Drbně.

Více než třicítka girland vyšla Brno na necelých 5,5 milionu korun. O podobě ozdoby rozhodla loni vyhlášená soutěž. Visualove se v moravské metropoli podíleli již na několika designech. Stvořili hrající dřevěnou hvězdu zdobící nádvoří Staré radnice či nafukovací planety, které Brňané znají z okolí hvězdárny.


Girlandy jsou v Brně opět vypnuté. FOTO: Daniela Pařízková

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky vánoce, výzdoba, magistrát města brna, visualove

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Blik - blik - blik - a to bliká za kolik? Vánoce přicházejí a peníze hezky z našich kapes odcházejí - blik - blik - blik - a naposledy blik.

Sobota, 10. prosince 2022, 12:43Odpovědět

Marie Glanczová

této ohavnosti se říká vánoční osvětlení ?za 5,5 milionu??? To se zas radnici povedlo, hlavně že už nesvítí modro-žlutě...

Sobota, 10. prosince 2022, 09:19Odpovědět

Brno odstavilo nové girlandy. Zkoumá se, proč osvětlení bliká a zhasíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.