S blížící se zimou se na stoly českých jedlíků začínají dostávat produkty z domácích zabíjaček. Před prodejem potravin z masa, jež neprošlo potřebnou prohlídkou, ale varuje Státní veterinární správa (SVS). Farmář, který svou prdelačku nabízel v Brně, dostal od kontrolorů pokutu.
Nabízení zabíjačkové polévky, kterou lidem v moravské metropoli předváděl pod názvem prdelačka, litoval prodejce na farmářském trhu. Tradiční vývar s vepřovou krví, na který lákal ke svému stánku, totiž uvařil doma. Právě pro domácí zabíjačky platí výjimka ze zákona a poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou.
Takové maso je ale určeno jen pro domácnost chovatele a blízké osoby. „Zákon jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách, pokud jsou maso a orgány dále uváděny na trh. Jatka jsou schválená zařízení, která jsou pod veterinárním dozorem," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Prodávat se tedy nesmí žádné produkty z domácí zabíjačky. „Právě z důvodu úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině na sebe, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ vysvětlil ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.
Veterináři proto polévku z pultu odebrali a znehodnotili tak, aby prodejce neprověřenou potravinu nemohl dále distribuovat. Zároveň dostal farmář několikatisícovou pokutu, jelikož se kromě prodeje nedovolené potraviny provinil také výrobou bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.