Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Farmář v Brně lákal na prdelačku, polévku mu zničili veterináři

S blížící se zimou se na stoly českých jedlíků začínají dostávat produkty z domácích zabíjaček. Před prodejem potravin z masa, jež neprošlo potřebnou prohlídkou, ale varuje Státní veterinární správa (SVS). Farmář, který svou prdelačku nabízel v Brně, dostal od kontrolorů pokutu.

Nabízení zabíjačkové polévky, kterou lidem v moravské metropoli předváděl pod názvem prdelačka, litoval prodejce na farmářském trhu. Tradiční vývar s vepřovou krví, na který lákal ke svému stánku, totiž uvařil doma. Právě pro domácí zabíjačky platí výjimka ze zákona a poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou.

Takové maso je ale určeno jen pro domácnost chovatele a blízké osoby. „Zákon jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách, pokud jsou maso a orgány dále uváděny na trh. Jatka jsou schválená zařízení, která jsou pod veterinárním dozorem," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Prodávat se tedy nesmí žádné produkty z domácí zabíjačky. „Právě z důvodu úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině na sebe, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ vysvětlil ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.

Veterináři proto polévku z pultu odebrali a znehodnotili tak, aby prodejce neprověřenou potravinu nemohl dále distribuovat. Zároveň dostal farmář několikatisícovou pokutu, jelikož se kromě prodeje nedovolené potraviny provinil také výrobou bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky státní veterinární správa, zabíjačka, prodej, trh, Státní veterinární správa České republiky, Brno, polévka, jídlo, maso, Jan Váňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmář v Brně lákal na prdelačku, polévku mu zničili veterináři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.