Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Developer CTP finišuje s přeměnou Ponávky v Brně. Chystá moderní budovu i cyklostezku

PR článek

Bývalý průmyslový areál brněnské Ponávky je minulostí. Plocha někdejších škrobáren doznala výrazných změn, po nichž se zanedbané území proměnilo na moderní čtvrť s bydlením, službami, kancelářskými plochami i relaxační zónou. Finálním završením několikátého projektu je stavba nové budovy za 1,5 miliardy, s níž devoleper CTP slavnostně začal ve čtvrtek.

Industriální lokalita pocházející z 19. století, jíž protéká říčka Ponávka, byla v posledních letech považována za takzvaný brownfield, jak se označují nevyužívané průmyslové plochy. Chátrající areál doznal v posledních letech výrazných změn. Ve vlastnictví jej má od roku 2005 soukromý investor, společnost CTP, která zahájila rozsáhlou proměnu území. Nyní už zbývá poslední fáze, stavba moderní kancelářské budovy A4, jež vyjde na 1,5 miliardy korun.

Stavba má 25 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Celková plocha včetně parkovacích garáží činí 33 tisíc metrů čtverečních. Budova je navržená podle nejnovějších trendů stavební architektury včetně chytrých systémů. Nabídne tak veškeré možnosti moderních kancelářských budov. Jedná se například o špičkové klimatizace či internetové připojení, systém řízení docházky pro parkovací místa nebo osvětlení reagující na sluneční svit, což významně podpoří úsporu energií,“ sdělil Michal Dospěl, regionální projektový manažer CTP. 

Návrh nové budovy A4

Plánují cyklostezku 

Podle Dospěla potrvá výstavba do konce roku 2024, čímž formálně skončí obnova Ponávky. Počítá se, že v nové nemovitosti o třinácti patrech budou hlavně kanceláře. Spodní část nemovitosti zaplní pak drobné obchody, showroomy nebo restaurace. Mezi další plány investora patří ještě skleněná nadstavba historické budovy C5 nebo napojení areálu na cyklostezku, jež propojí Vlněnu, další plocha spadající pod CTP, s Ponávku. Záměr už má stavební povolení a stavba začne příští rok. Jedná se také o napojení cyklotrasy na Černovickou terasu. 

Cyklostezka na Černovickou terasu je třetí etapa projektu plánované cyklostezky. Tam se aktuálně řeší majetkoprávní záležitosti. Nyní nelze odhadnout zahájení. Jedná se o řádově několik let,“ popsal Petr Hladík, první náměstek Brna, které s devoleporem dlouhodobě spolupracuje na revitalizaci Ponávky i ostatních brownfieldů. 

CTP Ponávka Business Park je velmi unikátní lokalitou, která v sobě pojí celou řadu nejrůznějších projektů developera a dostává tak svůj jedinečný ráz. Moderní areál bývalého brownfieldu kolem řeky Ponávky v sobě kloubí nejmodernější developerské počiny z oblasti komerčních, rezidenčních a industriálních ploch. Kromě flexibilních kancelářských budov se zde nachází CTBoxy s ideálními prostory pro malé firmy, které hledají sklad, prodejnu a kanceláře pod jednou střechou, nebo Studia zrenovované historie, vhodné pro showroomy, startupy a kreativní týmy. Diverzitu parku doplňuje Domeq, nejinovativnější koncept moderního bydlení zejména pro mladé.

Brno plánuje s investorem park 

CTP dává dohromady s Brnem také výstavbu nového parku při ulici Škrobárenské v okolí toku Staré Ponávky za 30 milionů korun. Brno se na projektu podílí 25 miliony, 5 milionů přispěje devoleper, který navrch propůjčí městu pozemky parku na 30 let zdarma.

„S CTP spolupracujeme na rekultivaci okolí toku Staré Ponávky, kde vzniká nový městský park v anglickém stylu. V rámci projektu bude obnoven i meandr říčky, která tak propojí industriální historii území s jejím moderním využitím. Věřím, že nejde o poslední společný projekt,” řekla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

CTP spolupracuje s městem na obnově brownfiledů. Zahájení výstavby nové budovy se zúčastnili zástupci města i devolepera. Zleva první náměstek Brna Petr Hladík, brněnská primátorka Markéta Vaňková, regionální projektový manažer CTP Michal Dospěl a ředitel CTP pro Českou republiku David Chládek.

S proměnou brownfieldů je to na dlouho

Podle brněnské primátorky se daří v posledních letech zanedbané průmyslové lokality revitalizovat. I tak je v širším centru města přes sto brownfiledů, jak vyplývá z průzkumu magistrátu. Jedním z důvodů, proč tolik území nemá smysluplné využití, jsou třeba majetkoprávní spory nebo nákladné odstraňování ekologické zátěže. Proměna průmyslového dědictví je proto často běh na dlouhou trať.

Problém revitalizace brownfieldů je ekologická zátěž. Většina ploch je kontaminována ropou, chromem či jinými látkami. To se vždy na počátku projektu musí vyřešit. Jde o nákladnou činnost. Dalším úskalím je, že továrny vznikaly tehdy ve středu města nebo obydlených zónách, takže chybí dopravní napojení. Musí se proto řešit zkapacitnění dopravních křižovatek či rozšiřování silnic, aby bylo možné do území přivést klienty, návštěvníky a lidi, co tu bydlí,“ dodal Dospěl. 

Takto bude v následujících letech vypadat areál Ponávky v Brně po dokončení všech prací

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky CTP, Brno, Ponávka, brownfield, Inevstice, projekt, cyklostezka, Petr Hladík, Markéta Vaňková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer CTP finišuje s přeměnou Ponávky v Brně. Chystá moderní budovu i cyklostezku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.