Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé vyšli na pouť smíření, je připomínkou brněnského pochodu smrti

Odhadem 150 lidí vyrazilo dnes dopoledne pěšky z Pohořelic do Brna na třicetikilometrovou Pouť smíření, která připomíná oběti poválečného odsunu německy hovořícího obyvatelstva z Brna. Řekl to Petr Kalousek, ředitel festivalu Meeting Brno, který akci zastřešuje. Pochod se koná opačným směrem než tehdejší odsun, při kterém zemřely stovky lidí.

Akce začala u památníku obětem odsunu, kde se sešlo zhruba tři sta lidí. Poté se asi polovina vydala směrem do Brna, kam by měl pochod dorazit navečer. Účastníkem pochodu je David Iltis, vnuk biologa Huga Iltise, který podle Kalouska vynesl na "světlo světa" významné objevy Gregora Johanna Mendela na poli genetiky. Brno si letos připomíná 200 let výročí od narození Mendela. „Navíc prababička Davida, která byla tchýní Huga Iltise, v tom poválečném pochodu byla a nepřežila ho," řekl Kalousek. Připomněl také, že Hugo Iltis před sto lety organizoval oslavy ke 100. výročí narození Mendela.

Pochod se poprvé šel v roce 2016, o rok dříve se Brno poprvé omluvilo za poválečný odsun Němců, přičemž tehdy uspořádalo akci nazvanou Rok smíření. Pouť se dříve konala v květnovém termínu, s ohledem na pandemii koronaviru ale loni a předloni pořadatelé festivalu Meeting Brno změnili termín festivalu, což se dotklo i poutě. Letos už u prázdninového termínu zůstali.

Divoký odsun se v Brně uskutečnil 30. a 31. května 1945. Během jedné noci muselo z Brna odejít nejméně 19 500 Němců. Ženy, děti i starci šli pěšky z dnešního Mendlova náměstí do Pohořelic a dále k rakouským hranicím. Při pochodu, který se někdy nazývá brněnský pochod smrti, zahynuly stovky lidí.


Fotografie zachycující odsun Němců

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, Německo, historie, menšiny, Pouť smíření, Brno, festival, Gregor Mendel, Hugo Iltis, Pohořelice, vysídlení Němců z Československa, Miroslav Kalousek, smrt, pouť, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé vyšli na pouť smíření, je připomínkou brněnského pochodu smrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.