Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici

Socha moravského markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně změnila vizáž. Štít panovníka pokrývá znovu ukrajinská vlajka. Státní symbol východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi, se na atrakci objevil i přes kritiku části veřejnosti. Ta chce žluto-modrý prapor opět strhnout.

Umělecké ztvárnění braniborského kurfiřta v moravské metropoli dlouhodobě přitahuje pozornost veřejnosti. V posledních měsících se ale neřeší vzhled sochy panovníka z rodu Lucemburků, ale barvy jeho štítu, který znovu září ukrajinskými národními barvami. Město tam státní symbol vrátilo i přes kritiku části veřejnosti, jež podnikla proti umístění několik protestních akcí. Vyvrcholení jejich snah nastalo v černu, kdy parta nespokojenců vlajku ze štítu strhla. Nyní se znovu diví, protože modro-žlutý prapor je zpět. 

Umístění symbolu na štít sochy dedikované markraběti Joštovi obvykle předchází žádost, kterou posuzuje Odbor kultury Magistrátu města Brna a následně vedení města Brna. Zásadní podmínkou pro vyhovění žádosti je souhlas autora díla, tedy akademického sochaře Jaroslava Róny,“ vysvětlil Drbně mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek, podle nějž zbarvení štítů zůstane neměnné přes "hrozby" antivlajkonošů.  „Symbol ukrajinské vlajky, jakožto gesta solidarity s válkou postiženou zemí, není časově omezeno,“ dodal. 

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou...

Strhneme to 

Krok brněnského magistrátu zvedl ze židle kritiky, kteří se od čtvrtečního rána, kdy pracovníci vyměnili moravskou orlici za státní symbol východoevropského státu, se zvláště na Facebooku mobilizují k akci. Redakce oslovila jednoho z iniciátorů protestů, aby popsal aktuální náladu v táboře. 

Bylo to pro nás velké překvapení. Situaci řešíme a zvažujeme další kroky. Mohu potvrdit, že v následujících dnech se chystáme znovu vlajku sundat, protože tam podle našeho názoru nepatří. Brno je součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly,“ popsal jeden z iniciátorů, který se neobává ani možného zákonného postihu. 

Socha brněnského Jošta se převlékla. Štít zdobí moravská orlice na počest věrozvěstů

Více než tisíc radnic vzdává dnes na svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje hold Moravě. Na znamení úcty, více než tisícileté tradici někdejšího samosprávního celku i připomínky příchodu duchovních patronů, vyvěsilo bezmála 1 600 obcí moravskou...

O postihu se jedná

Naposledy, kdy protestující parta sundala symbol z obranné zbraně moravského panovníka, se strhl pořádný povyk. Emoce nakonec uklidňovali až strážníci, kteří případ postoupili do správního řízení. Podle informací redakce se událost ještě nevyřešila. Není tak ani jasné, jaký postih úředníci nespokojeným lidem z Brna udělili. „Informace o výsledcích správního řízení nejsou veřejné. Proto se nemůžeme k problematice více vyjadřovat,“ dodal Pavel Šoba, mluvčí Městské policie Brno. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Ukrajina, Jošt, Vlajka, Jošt Moravský, socha, Moravské náměstí, Lucemburkové, Jaroslav Róna, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Pavlicek

Nechápu proč by tato socha měla nést vlajku UA. Ale pokud si radní města Brna myslí že jim to přinese něco kladného v nastávajících komunálních volbách tak se hodně pletou. Brňané by si měli vyvěsit vlajky do svých oken dle svého přesvědčení a magistrát by se neměl takovou stupiditou vůbec zabývat. Maximálně po výsledku referenda vyhlášeného pro tuto věc.

Pátek, 8. července 2022, 16:55Odpovědět

Radek Hulva

Sláva Ukrajině.Jak tady čtu některé příspěvky jsem opravdu rád že jsme členy EU a NATO

Pátek, 8. července 2022, 15:58Odpovědět

Michael Vašek

Pan Romanov asi podle svého příjmení očividně není Čech a těžko může rozumět naší zemi a kultuře..

Pátek, 8. července 2022, 15:27Odpovědět

Jaroslav Romanov

Paní primátorce Brna patří velký dík za nasazení UA vlajky na štít. Pokud proruští chlastenci budou chtít vlajku sundat, musí PČR proti nim velice tvrdě a nekompromisně zakročit.

Pátek, 8. července 2022, 15:18Odpovědět

Miroslav Vik

Faktem je že čím urputněji tam a jinde budou představitelé cpát a nařízovat onen modrozluty hadr a víc zakazovat a trestat za Českou vlajku. Tím více budou lidé proti pomocí Ukrajině.

Pátek, 8. července 2022, 14:13Odpovědět

Marie Juříčková

Samozřejmě tam nepatří Ukrajinská vlajka,dolů s ní,ale hlavně si Brňáci uvědomte co to máte za představite města,také dolů s něma,oni dělají to zlo,jsou to jen servilní mizerové a né Moraváci.Vaše Ostravačka.

Pátek, 8. července 2022, 13:32Odpovědět

Tomáš Juřica

Tady se ale sešlo velké množství proruských dezinformovaných dezolátů.

Pátek, 8. července 2022, 13:30Odpovědět

Λευκό Στέφανοβα

A sochař Róna, autor sochy, s tím souhlasil, že mu někdo przní dílo???

Pátek, 8. července 2022, 13:26Odpovědět

Λευκό Στέφανοβα

Pokud chtějí úřady trestat toho, kdo ten žlutomodrý hadr ze sochy sundá - proč nechtějí postihnout taky toho, kdo ho tam pověsil?? PROČ DVOJÍ METR? Ukrajinská vlajka na té soše nemá co dělat - už tak hyzdí až moc budov v celé ČR ...

Pátek, 8. července 2022, 13:22Odpovědět

IVAN FILIPEC

Každý, kdo podporuje Ukrajinskou válku zbraněmi, je válečný štváč a s demokracii to nemá nic společného. kdyby tam západ a bývalé postkomunistické země necpaly zbraně, tak je dávno po válce, západ nechá Ukrajinu zničit, aby ji pak mohl ovládat.Američani vedli hodně válek ve jménu demokracie, ale jen někdy to bylo opravdu za demokracii. Většinou šlo o vojenské zásahy, důvody byly vycucané z prstu a nikdy se nepotvrdily, spíše ukazovaly a osvědčovaly na lži. Na Brněnském magistrátu jsou sami vlastizrádci, asi by podporovali i vůdce, kdyby tady byl.

Pátek, 8. července 2022, 13:05Odpovědět

IVAN FILIPEC

Každý ví, že Ukrajina začala válku už v roce 2015, potom bombardovali Dombas, protože obyvatelům se nelíbilo nesmět použivat ruský jazyk. Chtěli se odtrhnout, tak je začli vojensky ničit. Teď se do toho vložil rus, aby chránil etniké rusy. Ukrajina porušovala všechny podepsané dohody s podporou západu, který měl dohlížet na dodržováni. Trochu to připomíná Evropu kolem roku 38, taky tady byl někdo kdo podepsal dohody a pak je porušil. Od Ukrajinců žijicích na Ukrajině vím, že tamni vláda porušovala lidská práva a diskriminovala ruské Ukrajince, kterých tam není menšina.Západní státy nás všechny zatáhly do války, místo aby se snažily konflikt ukončit. Rusko se nedá porazit a Ukrajina se zmenší na původní oblast z doby po 1. světové válce. Ukrajincu z válečných oblastí je tady 10 %, zbytek nás bere jako nejlevnější bankomat.

Pátek, 8. července 2022, 12:52Odpovědět

Lukáš Kostka

Doufám že brzo ten zkorumpovanej hadr sundají že sochy někoho kdo se aspoň snažil pro Česko něco udělat

Pátek, 8. července 2022, 12:38Odpovědět

Daniel Havranek

Je mi z přispěvatelů zle.. Nečist je to samý proRussky zmetek ... Sláva Ukrajině držím palce!

Pátek, 8. července 2022, 12:38Odpovědět

Haterboo Gent

ukrajinská vláda vtáhla svojí chamtivostí evropu do chudoby. Ti kdo vyvěsili ukrajinskou vlajku by měli být souzeni za pohrdání české státnosti a národnosti! Díky ukrajině se máme čím dál tím hůř a bude ještě hůř jak začnou chodit nedoplatky za inkasa. A nebo na václaváku vyvěsíme na koni sochu vlajku NSDAP, to bylo taky jeden čas in nebo ne?

Pátek, 8. července 2022, 12:08Odpovědět

Karel Kočí

Mám pocit že se některá část našeho národa zbláznila nevím zda to jsou češi, nebo ukrajinci. A nebo jestli nejsou duševně nemocní.

Pátek, 8. července 2022, 12:04Odpovědět

Joseph Xspy

Dost bylo solidarity. Cizí vlajka na štítu byla a to stačilo .Tohle je provokace a lidé by měli znát jména těch, kdo rádi vyvěšují cizí vlajky , protože paměť není děravá ....

Pátek, 8. července 2022, 10:32Odpovědět

Miroslav Vik

Ano Emile právě jsi nablil

Pátek, 8. července 2022, 10:09Odpovědět

Emil Figl

-=ČTENÁŘI POZOR!=- V komentářích je nablito!

Pátek, 8. července 2022, 09:57Odpovědět

Daniel Liszok

Moravský markrabí a římský král Jošt byl Ukrajinec? To se divím...

Pátek, 8. července 2022, 09:53Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

V podstatě se tady sluníčkáři vysmívají lidem a ukazují , že si můžou dělat co chcou . Stydím se za takové zrádcovské kašpary .

Pátek, 8. července 2022, 09:41Odpovědět

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.