Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici

Socha moravského markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně změnila vizáž. Štít panovníka pokrývá znovu ukrajinská vlajka. Státní symbol východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi, se na atrakci objevil i přes kritiku části veřejnosti. Ta chce žluto-modrý prapor opět strhnout.

Umělecké ztvárnění braniborského kurfiřta v moravské metropoli dlouhodobě přitahuje pozornost veřejnosti. V posledních měsících se ale neřeší vzhled sochy panovníka z rodu Lucemburků, ale barvy jeho štítu, který znovu září ukrajinskými národními barvami. Město tam státní symbol vrátilo i přes kritiku části veřejnosti, jež podnikla proti umístění několik protestních akcí. Vyvrcholení jejich snah nastalo v černu, kdy parta nespokojenců vlajku ze štítu strhla. Nyní se znovu diví, protože modro-žlutý prapor je zpět. 

Umístění symbolu na štít sochy dedikované markraběti Joštovi obvykle předchází žádost, kterou posuzuje Odbor kultury Magistrátu města Brna a následně vedení města Brna. Zásadní podmínkou pro vyhovění žádosti je souhlas autora díla, tedy akademického sochaře Jaroslava Róny,“ vysvětlil Drbně mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek, podle nějž zbarvení štítů zůstane neměnné přes "hrozby" antivlajkonošů.  „Symbol ukrajinské vlajky, jakožto gesta solidarity s válkou postiženou zemí, není časově omezeno,“ dodal. 

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou...

Strhneme to 

Krok brněnského magistrátu zvedl ze židle kritiky, kteří se od čtvrtečního rána, kdy pracovníci vyměnili moravskou orlici za státní symbol východoevropského státu, se zvláště na Facebooku mobilizují k akci. Redakce oslovila jednoho z iniciátorů protestů, aby popsal aktuální náladu v táboře. 

Bylo to pro nás velké překvapení. Situaci řešíme a zvažujeme další kroky. Mohu potvrdit, že v následujících dnech se chystáme znovu vlajku sundat, protože tam podle našeho názoru nepatří. Brno je součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly,“ popsal jeden z iniciátorů, který se neobává ani možného zákonného postihu. 

Socha brněnského Jošta se převlékla. Štít zdobí moravská orlice na počest věrozvěstů

Více než tisíc radnic vzdává dnes na svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje hold Moravě. Na znamení úcty, více než tisícileté tradici někdejšího samosprávního celku i připomínky příchodu duchovních patronů, vyvěsilo bezmála 1 600 obcí moravskou...

O postihu se jedná

Naposledy, kdy protestující parta sundala symbol z obranné zbraně moravského panovníka, se strhl pořádný povyk. Emoce nakonec uklidňovali až strážníci, kteří případ postoupili do správního řízení. Podle informací redakce se událost ještě nevyřešila. Není tak ani jasné, jaký postih úředníci nespokojeným lidem z Brna udělili. „Informace o výsledcích správního řízení nejsou veřejné. Proto se nemůžeme k problematice více vyjadřovat,“ dodal Pavel Šoba, mluvčí Městské policie Brno. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Ukrajina, Jošt, Vlajka, Jošt Moravský, socha, Moravské náměstí, Lucemburkové, Jaroslav Róna, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Opis

Strhnout aj z lidma co to tam nechali pověsit.

Pátek, 8. července 2022, 07:46Odpovědět

Petr Zubik

Tak tohle už je moc!!!!Jak dlouho! Nevědě jsem ze markrabě moravsky Jošt byl Ukrajinec?

Pátek, 8. července 2022, 07:45Odpovědět

Roman Nimrichtr

Mordo žlutý hnus!!! Kdysi dávno sme možná byli hrdým národem, ale to co se děje včil, je hnus!! Sme národ tupých ovcí a dobře nám tak!! Nejdřív by sa mělo uklidit ve vyšších polohách, bo to co ta banda hrabošů předvádí, to je fakt moc... Jenže nikdo (téměř) tu řiť nezvedne, enem bude brblat někde v komentářích... Styďte se!!!

Pátek, 8. července 2022, 07:39Odpovědět

Milan Pochop

Jsem Pražák,ale tohle už PŘEKRAČUJE VŠECHNY MEZE !!! Solidarita byla/je /bude,ale všude cpát UA vlajky,tak to je opravdu už na palici. Copak nestačí ta denní mediální masáž,jak ten zdrogovaný UA prezident jen žebrá o zbraně ?!! Tolik peněz = miliardy bylo vybráno různými neziskovkami i od obyčejných lidí a kampak ty many many šly,když jsou skoro 1mil. obyvatel v cizích zemích a zdarma?A to se ještě český premiér CHVÁSTÁ jak budeme ČR OBNOVOVAT UA ,je mi z toho všeho akorát na zvracení. !! Akorát nás chtějí popuzovat proti sobě celá ta vláda SPOLU.

Pátek, 8. července 2022, 07:03Odpovědět

Michael Vašek

Jestli máte lidi rozum, tak to sundejte. Není důvod cpát tu vlajku všude. Solidarity a podpory bylo hodně, tak se může žít (už) normálně.

Pátek, 8. července 2022, 06:53Odpovědět

Michael Vašek

Tomu se už říká posedlost - lidi všude cpou vlajky Ukrajiny a na vlastní vlajku kašlou úplně. Připadá mi spíš že jsou všichni zklamání tím co se tady (ne)děje, tak vkládají pozornost a energii jinam, místo toho aby vyšli do ulic a protestovali. Ale jsou zbabělí.

Pátek, 8. července 2022, 06:52Odpovědět

Dušan Skříšovský

Vyveseni vlajky Ukrajiny proti protestu lidi jen ukazuje, jak je politika odtrzena od reality. Vyvolava nenavist a agresi proti Ukrajincum. Az tato nenavist preroste v otevreny odpor budou se politici divit. Kdyby tam nekdo, mimo jine Brno to nebylo, ale nejaky vlezprdl.sticky politik, nedal tento kus hadru, problem by se dnes neresil. Nevite nekdo, ktery brnensky jouda to tam dal?

Pátek, 8. července 2022, 06:46Odpovědět

Miroslav Vik

Je to ostuda Brna. Věděl jsem že na magistrátu sedí pěkná sebranka ale že jsou to až takové existence to jsem netušil. Nu doufám že při volbách si lidé vzpomenou. Mimochodem jezdím dost po světě. Toto modrožluté šílenství nikde jinde než v ČR není. Jsme celému světu pro smích

Pátek, 8. července 2022, 06:39Odpovědět

Pavel Šulista

Jako Brno mám rád ale očividně někde ve velení je banda blbcu protože sundat českou vlajku a dát tam tenhle hnus do kterého nam je ho...Může akorát totální blb .ať se tihle patolizalove chytnou za ruce a odstehujou se na Ukrajinu !tohle už snad ani není pravda co se deje

Pátek, 8. července 2022, 06:22Odpovědět

Michal Tojefuk

Česká debilita nezná mezí. A moje rodný město opět nezklamalo, na tu původní hrůzu pověsili další.

Pátek, 8. července 2022, 05:53Odpovědět

Bohumil Prazak

pane Jaroslave , jenom hlupak odpovida otazkou

Čtvrtek, 7. července 2022, 22:51Odpovědět

Jaroslav Oubrecht

A proč ne, pane Barone?

Čtvrtek, 7. července 2022, 21:37Odpovědět

Baron Kocharovski

A PROČ by tam měla viset ukrajinská vlajka?! co to má mít za význam?! díky za odpověď!

Čtvrtek, 7. července 2022, 19:53Odpovědět

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.