Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Socha brněnského Jošta se převlékla. Štít zdobí moravská orlice na počest věrozvěstů

Více než tisíc radnic vzdává dnes na svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje hold Moravě. Na znamení úcty, více než tisícileté tradici někdejšího samosprávního celku i připomínky příchodu duchovních patronů, vyvěsilo bezmála 1 600 obcí moravskou vlajku. Do svátečního se oblékla socha Jošta, jehož štít zdobí moravská orlice.

Akci organizuje již potřinácté Moravská národní obec. K iniciativě Za vyvěšování moravské vlajky se přidala například Olomouc, Třebíč, Prostějov nebo Dačice na Jindřichohradecku. Žlutočervená vlajka s moravským erbem vlaje rovněž tradičně na budově hejtmanství Jihomoravského kraje, radnici města Brna i jeho městských částí. Přesný počet zapojených odhadují organizátoři na celkem 1588 (z celkem asi 1900 obcí), což je o zhruba šest více než v předchozím roce. 

Obcí, které 5. července každý rok vlajku k poctě Moravy přislíbily vyvěsit, je drtivá převaha, blížíme ke k číslu 1600, zase o trochu více než loni. Vážíme si velmi těch, kteří nečekají na výzvu od Moravské národní obce, aby ji mohli projednat. Státní svátek oslavující příchod slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu je zároveň největším svátkem pro Moravu,“ sdělila koordinátorka akce a místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová, podle níž je vyvěšením moravské vlajky symbolickým vyjádřením úcty k rodné zemi, jejím tradicím, svébytné kultuře a bohaté historii.

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou...

Brno souhlasí každoročně 

Do svátečního se obléklo rovněž největší moravské město. Vlajka vlaje například na budově hejtmanství, radnicích městských částí nebo na štítu markraběte Jošta, jehož štít pokrývá prapor s moravským erbem s šachovanou orlicí. V minulosti plochu obranné nástroje zdobil například státní symbol České republiky nebo Ukrajiny. Organizátoři navíc získali letos od brněnské radnice souhlas s tím, že na budově Nové radnice zavlaje každoročně.

Nebudeme už muset žádat Brno o vyvěšení vlajky Moravy, rada města schválila v každoroční vyvěšování, tedy na dobu neurčitou. A nejen to, v doprovodné iniciativě Zpřístupnění místních pamětihodností za zvýhodněných podmínek. Rada města rozhodla o vstupu zdarma do tří prohlídkových okruhů Galerie města Brna, expozice dějin umění na hradě Špilberku,“ dodala Holaňová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Morava, Vlajka, Svátek, Cyril a Metoděj, Samospráva, Jošt Moravský, radnice, Brno, Moravská národní obec, Olomouc, Třebíč, Prostějov, okres Jindřichův Hradec, Jihomoravský kraj, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak se mi to líbí......

Úterý, 5. července 2022, 17:06Odpovědět

Socha brněnského Jošta se převlékla. Štít zdobí moravská orlice na počest věrozvěstů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.