Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé v Brně pořád cítí smrad ze slévárny. Polepšili jsme se, tvrdí firma

Brněnská slévárna Heunisch oznámila plynulý květnový přechod na nový pojivový systém. Slibuje si od něj snížení takzvaných TOC emisí, které způsobují zápach. Na ten si dlouhodobě stěžují obyvatelé Brna. Podle některých se ale situace s nepříjemným pachem nezměnila.

„Rozhodli jsme se od května v sériové výrobě aplikovat nové jádrové pojivo. Podle posledních poznatků by jeho užívání mělo snižovat množství TOC látek, které se uvolňují při styku jader s tekutým kovem, a tím omezovat případné nežádoucí pachové vjemy," uvedl generální ředitel firmy Jens Heunisch.

Slévárna podle něj koncem loňského roku dělala laboratorní zkoušky, v lednu testovala pojivo interně a od března prováděla zkoušky v provozu. „Testy prokázaly, že při jeho použití klesají hodnoty pachových emisí zhruba o dvacet pět procent," dodal generální ředitel.

Na zápach si stěžovali lidé z okolí slévárny, zejména z městských částí Vinohrady, Líšeň či Juliánov. Situaci dlouhodobě kritizuje také místostarosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (TOP 09). Ten se vyjádřil právě i ke změně pojivového systému. „Díky za snahu, ale zatím není cítit vůbec žádná změna. Naopak poslední dny je to ještě horší," napsal včera do komentáře na sociální síti.

Zástupci slévárny dosud prohlašovali, že továrna žádné limity stanovené pro hutní výrobu nepřekračuje, nepopřeli ale, že při jejich výrobě vzniká zápach. Letos na konci dubna proto stanovil Jihomoravský kraj nové podmínky pro provoz slévárny, v nichž zpřísnil limit pro těkavé organické látky a častější měření emisí.

Slévárna Heunisch Brno se zaměřuje na výrobu odlitků z šedé litiny a ze speciální litiny nízkolegované cínem. Produkce firmy je určena pro traktorový a dopravní průmysl, kam směřují její odlitky pro motory, převody a nápravy. Mezi zákazníky společnosti patří společnosti ZF Steyr, Lombardini Slovakia nebo Volvo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slévárna Heunisch Brno

Štítky ČR, hutě, ovzduší, Brno, firmy, Heunisch, Petr Kunc, TOP 09, Volvo Cars, Heunisch Brno, Brno-Vinohrady, Líšeň, Juliánov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gustav Anděl

Bydlím na Vinohradech a žádný smrad tam není.

Čtvrtek, 6. října 2022, 06:02Odpovědět

Zbyšek Zabloudil

Bydlím na Vinohradech a odér ze slévárny je stále aktuální. Naposled ve středu 25.5.22.

Pátek, 27. května 2022, 10:49Odpovědět

Lidé v Brně pořád cítí smrad ze slévárny. Polepšili jsme se, tvrdí firma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.