Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dotační programy, které nabízí Brno



PR článek

S vizí více „eko“, ale také komunitního Brna byly i letos vyhlášeny programy města Brna v oblasti životního prostředí. Společných jmenovatelem všech výzev je zejména šetrné hospodaření s vodou a ochlazování města. Do kterých výzev se můžete zapojit?

Až do konce října je možné podat elektronickou žádost v rámci dotačních programů Zeleň střechám! a Nachytej dešťovku!. V letošním roce byla lhůta pro podávání žádostí stanovena na termín 1.2.2022 – 31.10.2022. 

Dotační program na „podporu vytváření zelených střech“ (Zeleň střechám) je určen pro všechny, kteří chtějí zkvalitnit tepelnou stabilitu svého obydlí a žít v trvale udržitelné výstavbě. Cílem dotačního programu je hospodaření se srážkovou vodou u staveb na území města Brna. Žádost o dotaci může podat každý, kdo staví nebo rekonstruuje na území města a dotace se pohybuje až do výše 1 400 Kč na m². Podporovány jsou střechy extenzivního typu, tak intenzivního. Podrobný popis realizace a údržby zelené střechy je popsán v Metodice, kterou naleznou zájemci na stránkách ekodotace.brno.cz v sekci dokumenty.

Dotační program na „Podporu využití srážkové vody“ (Nachytej dešťovku) je určen pro úspěšné žadatele o dotaci v rámci již zavedených dotačních programů Státního fondu životního prostředí „Dešťovka“ a „Nová zelená úsporám: Dešťovka – dešťová a odpadní voda“. Má za cíl motivovat majitele staveb na území města Brna k efektivnímu hospodaření se srážkovou vodou. Dotační podmínky zcela kopírují program SFŽP a maximální výše dotace je 50 % částky poskytnuté SFŽP. Veškeré informace o dotačních programech Oddělení motivačních programů Odboru životního prostředí naleznou zájemci na stránkách ekodotace.brno.cz 

Město Brno letos rovněž vypisuje i dotační programy Nábřežít! a Vnitroblok!, které se rovněž těší velké oblibě. Elektronickou žádost bude možné podávat od 15.9.2022 – 31.10.2022.

Dotační program Vnitroblok! byl poprvé vyhlášen v roce 2018 s cílem posílit městskou zeleň a přispět k sousedské pospolitosti. Jeho prostřednictvím bylo a je možné ozelenit vnitrobloky a přilehlé zelené plochy staveb na území města Brna. V minulém roce se program dočkal zatím největších zásahů; byl doplněn o motivační apel směřovaný k žadatelům týkající se obnovy či změny ploch vnitrobloků užívaných v současnosti jako parkovací plochy pro vozidla na plochy zeleně. Dále byl jako jeden z povinných příloh žádosti stanoven profesionálně zpracovaný projektový záměr revitalizace vnitrobloku. O dotaci je možné žádat od 15.9. do 31.10.2022.

V rámci dotačního programu Nábřežít! bylo uspořádáno již několik akcí na nábřežích brněnských řek. Cílem programu je oživit tyto plochy a také přilákat širokou veřejnost k řekám Svratce, Svitavě a Ponávce. Je na žadatelích z řad právnických i fyzických osob, zda tak učiní prostřednictvím kulturní, environmentálně osvětové nebo sportovní akce, výstavy, koncertu, akce určené pro děti nebo seniory. V prvních dvou letech po spuštění tohoto programu byla možnost požádat i na investiční náklady a do částky až půl milionu Kč. Program prošel kompletní obměnou podmínek a k dnešku slouží pouze na podporu akcí. Jednou z podmínek je zákaz používání jednorázových plastů při poskytování občerstvení. O dotaci lze žádat od 15. září do konce října.

Veškeré informace o dotačních programech Oddělení motivačních programů Odboru životního prostředí naleznou zájemci na stránkách ekodotace.brno.cz 


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, dotace, Ekologie, životní prostředí, vnitroblok, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotační programy, které nabízí Brno

  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.