Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně čekají Ukrajinci před pracovním úřadem několikahodinové fronty na státní příspěvky

Na brněnském úřadu práce je v posledních dnech rušno. Od pondělí si tam Ukrajinci chodí pro peníze ze státní humanitární dávky. Několikahodinové čekání doprovází kromě únavy taky hádky. O volné pracovní pozice se zatím moc z nich nezajímá.

Brněnskou ulicí Křenová zní ukrajinština. V dlouhé frontě tam před úřadem práce čekají uprchlíci z Ukrajiny, kteří si jdou vyzvednout humanitární dávku. Vypadají vyčerpaně a nikdo z nich neví, jak dlouho vyřizování potrvá. Částka pět tisíc korun slouží k úhradě základních životních potřeb, oblečení nebo třeba léků. Od pondělí o ni můžou žádat všichni ukrajinští občané s vízem dočasné ochrany.

„Jsem tady s přítelkyní kamaráda z práce, který bojuje na Ukrajině. Včera jsme čekali asi půl hodiny na vyřízení žádosti a potom jsem jí pomohl zřídit účet v bance. Dnes si přišla vyzvednout peníze,“ popisuje pro Drbnu Miroslav Bakalík, který právě odešel z konce fronty. Myslí si, že dnešní čekání bude několikanásobně delší.

V řadě vedoucí k pokladnám stojí zhruba stovka Ukrajinců. Většinou si povídají a navzájem si pomáhají, když je potřeba postarat se o dítě, nebo si třeba odskočit. Ne všichni jsou ale stejně ohleduplní. Najdou se i jedinci, kteří předbíhají, a tak poklidnou atmosféru narušují občasné hádky a pošťuchování.  

V další frontě dlouhé přes tři patra stojí lidé, kteří si jdou o dávku teprve požádat. „Nedokážu si představit, jak dlouho to bude trvat,“ říká jedna z přicházejících Ukrajinek potom, co vidí zablokované schody. O humanitární dávku mají možnost uprchlíci žádat opakovaně po dobu šesti měsíců, musí ale prokázat, že jsou ve finanční a sociální situaci, která jim neumožňuje zabezpečit základní životní potřeby.

Nápor ukrajinských občanů komplikuje práci nejen úředníkům. Problémy mají i Češi, kteří si na úřadu práce potřebují vyřešit své záležitosti. Většina z nich odchází domů s nepořízenou a doufají, že za pár dní se situace zlepší. Nemají totiž čas stát několik hodin v zástupu k podatelně a pokladně.

Zaměstnání zatím moc Ukrajinců nehledá

Na druhé pobočce brněnského úřadu práce v ulici Polní, kde se hlásí žadatelé o zaměstnání, je klid. Během dopoledne bylo na úřadu jen několik málo Čechů. „Stále platí, že do České republiky přichází především matky s dětmi. Prvotně řeší, jak se zabezpečí a kde se ubytují,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková. Situace se podle ní ale začíná proměňovat.

„Už nyní se část ukrajinských občanů zajímá o možnosti pracovního uplatnění. Jejich vůle pracovat je velká, zároveň ale někteří věří, že se v brzké době vrátí zpět do své vlasti,“ dodala Beránková. Mezi nejčastější zaměstnání, která Ukrajinci vykonávají, patří skladník, montážní dělník, kuchař, pokojská, švadlena a šička.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Ukrajina, uprchlíci, sociální dávky, válka, Úřad práce České republiky, Kateřina Beránková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně čekají Ukrajinci před pracovním úřadem několikahodinové fronty na státní příspěvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.