Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno chce nabídnout Ukrajincům práci v městských firmách

Brno chce nabídnout lidem utíkajícím z Ukrajiny práci ve svých městských firmách. O spolupráci a seznam volných míst požádalo městské i další společnosti. Dopravní podnik či Lesy města Brna mají desítky volných míst. Uprchlíci se mohou stát řidiči nebo dělníky.

Úřad práce na jižní Moravě podle mluvčí Kateřiny Beránkové odbavil k pondělí odhadem čtyři sta Ukrajinců, čísla se ale mění. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že Ukrajinci chtějí pracovat a proto město dopisem oslovilo své firmy. „Mezi adresáty jsou městem vlastněné obchodní společnosti, městské příspěvkové organizace, ale i univerzity, nemocnice a dalších asi sto významných brněnských firem," řekla Vaňková s tím, že v týdnu se o záležitosti bude jednat.

Primátorka sdělila, že už nyní z předešlé komunikace ví, že má volná místa například dopravní podnik nebo městské lesy. „Dopravní podnik má padesát volných míst, šlo by o řidiče a dělníky. Lesy města Brna jsou schopny zaměstnat osmdesát lidí," řekla Vaňková.

Podle Beránkové se migranti z Ukrajiny obracejí na úřad práce po celé zemi. „Odhadem se jedná o tisícovky osob. Dá se ale reálně předpokládat, že tyto počty vzrostou. Vzhledem k tomu, že do ČR přicházejí především matky s dětmi, řeší se na prvním místě starost o děti a ubytování. Následně začnou řešit zaměstnání," informovala. Na jižní Moravě jde zatím asi o čtyři sta Ukrajinců.

Pokud mají Ukrajinci zájem o práci, je potřeba, aby jim úřad práce na základě víza za účelem strpění pobytu vydal povolení k zaměstnání. Před podáním žádosti o povolení k zaměstnání je potřeba mít nebo si najít pracovní místo a uzavřít pracovní smlouvu. Úřad práce zajistil na každém kontaktním pracovišti přepážku, kde pracovníci radí Ukrajincům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, Ukrajina, boje, správa, práce, Brno, Úřad práce České republiky, Markéta Vaňková, Dopravní podnik města Brna, Lesy města Brna, Kateřina Beránková, Jihomoravský kraj, ODS, povolání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce nabídnout Ukrajincům práci v městských firmách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.