Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jižní Morava přijímá první uprchlíky z Ukrajiny. Kraj je podle hejtmana Grolicha připraven pomoct všem

Města a instituce na jižní Moravě podávají pomocnou ruku uprchlíkům před ruskou invazí na Ukrajinu. První rodina se již ubytovala v Kuřimi, další města vybavila byty pro Ukrajince, kteří jsou na cestě přes Polsko. Kraj je podle slov vedení připraven pomoct všem.

Den poté, co radní Kuřimi na Brněnsku vyčlenili byty, které lze využít pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny, dorazila do města první rodina. Žena z Užhorodu přijela včera okolo poledne se svými pěti dětmi, řekl starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).
„Ubytovaní budou v hotelu Kaskáda, ve kterém společnost Golf Brno nabídla pro tento účel dvacet pokojů včetně stravy až na dva měsíce. Paní zatím přijela s pěti svými dětmi, nejmladšímu je šest let, šesté dítě spolu s neteří této ženy je na cestě z Ukrajiny," uvedl starosta.

Rodina z Užhorodu, který leží na hranicích se Slovenskem, byla na cestě dva dny. Do Kuřimi zamířila na základě informací od Správy uprchlických zařízení, která rodiny prchající z Ukrajiny propojuje s místy, kde jim nabízejí ubytování zdarma.

„Náklady na ubytování a stravu jdou za společností Golf Brno, ostatní záležitosti bude řešit město Kuřim. Připravujeme se na to, že jejich pobyt bude zřejmě trvat déle, připravujeme například výuku češtiny a chtěli bychom dětem umožnit alespoň nepravidelnou školní docházku," uvedl Sukalovský.


Ubytování pro uprchlíky připravili také v Břeclavi FOTO: Město Břeclav

Ubytování pro uprchlíky řeší také Břeclav, která domluvila pomoc rodině jednoho z Ukrajinců žijících ve městě. „Manželka Ukrajince bude s měsíčním dítětem a rodinou po příjezdu z Užhorodu ubytovaná v jednom z městských bytů," uvedla mluvčí města Jana Pelcová. Břeclav zároveň nabádá občany, aby vyčkali s materiální pomocí, podle vedení obce není zatím potřeba.

Městští strážníci a dobrovolní hasiči s dobrovolníky připravili včera byt pro deset dospělých uprchlíků, na cestě do města by měly být i další dvě ženy. „Z pověření vedení města Břeclavi jsme připravili krizové ubytování ve zrekonstruovaném bytě o rozloze sto čtverečních metrů. S pomocí Technických služeb Břeclav jsme přivezli lůžka z Domova seniorů, přes potravinovou banku jsme zajistili základní potraviny a vybavení," řekl velitel Městské policie Břeclav Stanislav Hrdlička.

Kraj chce pomoci všem

K poskytnutí podpory Ukrajincům utíkajícím do České republiky se na Twitteru vyjádřil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Novináři se pořád ptají, kolika utečencům je Jihomoravský kraj připraven pomoct. Odpověď je jednoduchá: Všem," uvedl. Kraj kvůli současné situaci ve východoevropské zemi připravil deset milionů korun na zmírnění následků válečného konfliktu.

O poskytnutí bytů v akutních a individuálních případech informovalo také Znojmo, které již komunikuje s některými občany z Ukrajiny. „Město má k dispozici volné byty a prostory, které nabízíme také, ale toto není aktuálně ideální forma. Je potřeba mít přichystané hromadné ubytování, nikoli několik samostatných bytů napříč městem," řekl znojemský starosta Jakub Malačka (nez.).

Ubytování pro lidi prchající z Ukrajiny před ruskou invazí nabízí řada měst na jihu Moravy i některé instituce. O bytech pro uprchlíky informovaly brněnské městské části a místo na kolejích vyčlenila také Masarykova univerzita v Brně.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, pomoc, uprchlíci, rusko, Jihomoravský kraj, uprchlík, Jan Grolich, rodina, Kuřim, Břeclav, ruská invaze na Ukrajinu, Polsko, Užhorod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava přijímá první uprchlíky z Ukrajiny. Kraj je podle hejtmana Grolicha připraven pomoct všem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.