Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V areálu bývalé zahradnické školy v Brně mají vyrůst byty i studentský dům

Více než deset let chátrá areál bývalé zahradnické školy v brněnských Bohunicích. Soukromý investor nyní chystá část zpustošeného území oživit novým projektem, který zahrnuje výstavbu celkem devíti budov. Z projektu má obavy část místních i lidé na radnici, kteří se bojí zejména úbytku zeleně a zvýšené dopravní zátěže v lokalitě.

Skleníky, školské budovy nebo rozlehlé zahrady v ulici Lány opustili školáci v roce 2011, kdy o zrušení vzdělávacího zařízení rozhodlo bývalé vedení Jihomoravské kraje, v jehož čele tehdy stál hejtman Michal Hašek (ČSSD). Následně začalo přetahování o vlastnická práva pozemků, jejichž východní část aktuálně vlastní developerská společnost Brode Capital. Investor nyní plánuje, že část lokality začne sloužit novému účelu. Chystá stavbu polyfunkčního areálu, což zahrnuje výstavbu bytového domu, studentské domu, domu zdraví, internátního lycea či mateřské školky. 

Před deseti lety zavřeli zahradnickou školu v Brně. Pozemky se prodaly a chátrají

Je nám líto, tady končíte, slyšeli před deseti let školáci, učitelé a pracovníci Střední zahradnické školy v Bohunicích od Jihomoravského kraje. Úřad tehdy rozhodl sloučit brněnské školské zařízení do pracoviště v Rajhradu. Po rozhodnutí pak...

Projekt je připravován v souladu s územním plánem a jednotlivé budovy budou sloužit účelům, pro které jsou plánovány. Již probíhají jednání se zájemci o provozování jednotlivých služeb,“ popsal Drbně Zdeněk Lust, člen představenstva investora Brode Capital. 

Kromě toho chce investor v projektu, jenž spolkne podle odhadů bezmála miliardu korun, revitalizovat zeleň a vybudovat okolní infrastrukturu za šedesát milionu korun jako vodovod, veřejné osvětlení či kanalizaci. 


Současné majetkové poměry v lokalitě. Zpracované podle informací ze Státní správy zeměměřictví a katastru

Emoce kvůli dopravě i zeleni

V Bohunicích patří areál nacházející se u potoka Leskava dlouhodobě k ožehavým tématům, které budí vášně jak u místních, tak u politiků. Nejvíce obav panuje ohledně možného úbytku zeleně nebo komplikací v dopravě v ulicích Lány či Jihlavská, která je už nyní výrazně vytížená. 

Vedení městské části proto tvrdí, že se pokusí budoucí výstavbu co nejvíce korigovat. Podle bohunického starosty Antonína Crhy (KDU-ČSL) má ale městská část omezené možnosti, protože pozemky jí nepatří. „Postupujeme tak, co nám umožňuje zákon. Můžeme při posuzování projektu jako městská část i ve spolupráci s městem vyjádřit negativní stanovisko,“ říká Crha.

Bohunice nyní dokončují ve spolupráci s magistrátem potřebné podklady pro vyjádření města k projektové dokumentaci projektu. Podle mluvčího brněnské radnice Filip Poňuchálka po zhotovení vyjádření jej bude projednávat Rada města Brna.

Dlouhodobě kriticky se staví k činnosti současných bohunických radních i projektu například opoziční zastupitel a někdejší náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (Brno plus), který poukazuje třeba na to, že plochy bývalého vzdělávacího zařízení jsou podle současných norem určené ke školství. Právě takto území definuje stále aktuální plán z roku 1994, který zohledňoval tehdejší stav. 

„V praxi to znamená například výstavbu vysokoškolských kolejí, což jsou dnes zpravidla malometrážní byty. K tomu připočteme, že většina studentů má dnes auta, tak se zvýší dopravní zátěž. Podporujeme spíše výstavbu rodinných domů, což by nezatížilo tolik dopravu,“ tvrdí Kotzian.  


 Zahradnická škola nefunguje od roku 2011, kdy se přesunula do Rajhradu

Investor se brání

Developer ale tvrdí, že postupuje podle územního plánu a že zeleň, dopravní situaci i připomínky radnice v návrzích architektů řeší. Lust uvádí, že podle projektu vzniknou zelené plochy o rozloze jednoho hektaru a přibýt mají stromy i keře. Poukazuje také na vypracovanou dopravní studií z minulého roku. Kapacitní měření se uskutečnila v květnu 2021. Klíčová křižovatka na ulici Lány vyhověla s dostatečnou rezervou jak pro výhledovou intenzitu provozu v předpokládaném roce plného zprovoznění areálu (2025), tak pro výhledovou intenzitu roku 2045 po 20 letech provozu,“ dodává Lust s tím, že firma chystá veřejnosti na konci dubna podrobně projekt představit. 

Nový územní plán

Otázka možné výstavby v ulici Lány se diskutuje několik let. Návrhy na možné odšpuntování výstavby zbrzdily petice či nesouhlasná stanoviska veřejnosti. Naposledy rozvoj lokality vymezovala územní studie z roku 2017, nakonec ale navrhovaná podoba neprošla ve veřejném projednání. Samotná studie se ale stala jedním z podkladů pro rozhodování a zároveň i jedním ze zdrojů pro návrh územního plánu. S velkým napětím proto v Bohunicích čekají na nový územní plán, který dokončuje Kancelář architekta města Brna (KAM). Nový dokument chce město schválit letos v létě. 

Územní plán vymezuje část areálu bývalé zahradnické školy do plochy veřejné vybavenosti. V části navrhuje novou komunikační síť s plochou smíšenou obytnou a východní část je ponechána v ploše zemědělské s rezervou určenou pro bydlení,“ uvedla již dříve vedoucí týmu územního plánování Lenka Havlíčková z KAM.


Vandalství a chátrání, takový je stav interiéru učeben v budově tzv. nové zástavby. Současný stav v areálu bude trvat zřejmě ještě několik let

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Drozdová, Michal Šťastný, K4

Štítky Brno, Výstavba, Bohunice, Brownfiled, projekt, stavba, dům, Brno-Bohunice, Zámek Lány, Michal Hašek, ČSSD, Robert Kotzian, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu bývalé zahradnické školy v Brně mají vyrůst byty i studentský dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.