Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Černovická pískovna se otevře lidem. Podmínkou je ochrana vzácných ptáků

Brněnský magistrát odstartuje již zítra urbanisticko-krajinářskou soutěž, která rozhodne o podobě pískovny v Černovicích. Z areálu, kde se ještě stále těží a obývají jej zvláště chráněné druhy ptáků, by měl vzniknout rozsáhlý park větší než Lužánky.

Nevšední lokalita pískovny v brněnských Černovicích by se měla postupnou přeměnou otevřít veřejnosti a nabídnout zajímavý cíl procházek a výletů, a to přeměnou v park. Brněnští radní schválili konkrétní podmínky pro návrhy na podobu lokality a soutěž odstartuje v pátek 7. ledna. Místo je ale specifické stále aktuální těžbou písku i výskytem vzácných druhů živočichů. 

Na území černovické pískovny se pohybuje přes čtyřicet zvláště chráněných druhů ptáků. Areál slouží například jako hnízdiště vlhy pestré nebo břehule říční. „Jde o unikátní lokalitu, která vznikla činností člověka. Najdeme tu například kulturní stepi a úhory s nízkostébelnými trávníky či mozaiku biotopů po těžbě v různých fázích vývoje. Pro ptáky tato lokalita funguje jako magnet,“ vysvětlil již dříve Jan Sychra z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické.


Řešené území pískovny. Zdroj: Magistrát města Brna

Koroptve, břehule, čejky, vlhy nebo kulík říční. V průmyslové zóně Černovická terasa, která zahrnuje také pískovnu, žijí druhy, které se nikde jinde v Brně neobjevují. Ornitologové mají o budoucnost vzácných ptáků strach a poukazují také na přítomnost ohrožených druhů rostlin. Ochrana vzácných druhů je proto jednou z podmínek města pro předložené soutěžní návrhy.

Úkolem architektů bude stanovení vývojového scénáře pro území, kde těžba postupně ustupuje do pozadí i pro část, kde k dotěžení dojde ve střednědobém horizontu. „Do řešeného území je zahrnuta v severní části oblast s aktivní těžbou písků a štěrkopísků i část dotčená historickou těžbou těchto surovin, v současnosti s probíhajícími rekultivačními pracemi, a v jižním výběžku plocha bývalé těžební jámy, kde k rekultivaci doposud nedošlo. Požadujeme výhled ve dvou až čtyřech časových úsecích na příštích padesát let,“ řekl radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Proměna současného těžebního prostoru, ze kterého vznikne celoměstský park, bude postupná a provedená ve více etapách. K budoucí podobě místa se v anketě, kterou spustila Kancelář města Brna, již vyjádřili také Brňané. Většina respondentů projevila přání zachovat v lokalitě divokou přírodu. Dále by zde Brňané rádi našli pěší a cyklistické propojení mezi jednotlivými městskými částmi nebo sportovní zázemí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KAM Brno

Štítky Černovice, pískovna, těžba, ptáci, Brno, Lužánky, Jan Sychra, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Černovická pískovna se otevře lidem. Podmínkou je ochrana vzácných ptáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.