Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brňané si připomněli 17. listopad. Nechyběly besedy ani lampionový průvod

Vzpomínky pamětníků, diskuze i Modlitba pro Martu. Na několik míst moravské metropole přišli dnes Brňané oslavovat svobodu a demokracii a zavzpomínat na přelomové listopady 1939 a 1989.

Brnem se dnes v symbolických 17:11 rozezněla Modlitba pro Martu následovaná tóny státní hymny. Do centra města se vydaly stovky lidí, aby zavzpomínaly na přelomové události minulého století. Hlavní program studentského festivalu Brněnský sedmnáctý, který připomíná československý boj za svobodu a demokracii, se odehrál v samém srdci moravské metropole nejen na náměstí Svobody.

Návštěvníci si nejprve vyslechli projevy řečníků, již vystoupili na pódiu. K posluchačům promluvili rektoři brněnských univerzit i zástupci studentských spolků. Jejich slova směřovala k uctívání demokracie, jejímu opatrování i současné epidemické situaci, jejíž řešení v některých lidech vyvolává nežádoucí nenávist.

Program Brněnského sedmnáctého letos nabídl tradiční lampionový průvod, diskuzi s představitely českých médií i besedu s pamětníky listopadových událostí. Zavzpomínat na revoluční dobu mohli lidé nejen na náměstí Svobody, ale také v Alfa pasáži, Hotelu Barceló, na Moravském náměstí či v Knihovně Jiřího Mahena, v níž se nacházely rukodělné dílničky pro nejmenší.

Lampionový průvod, který mířil z náměstí Svobody na Moravské náměstí.

Listopad 1939 a 1989

Brněnský sedmnáctý dnes zájemcům připomněl události 17. listopadu 1939. Osudného dne došlo na základě vyhlášky tehdejšího říšského protektora Konstantina von Neuratha k uzavření českých škol. Jednotky SS navíc vnikly do areálů vysokoškolských kolejí v několika městech a zatkli přes tisícovku studentů. V následujících dnech jich bylo 1200 transportováno do německého koncentračího tábora. Drastickému jednání ze strany nacistického Německa předcházely demonstrace proti okupaci.

Výraznější konotací k 17. listopadu jsou ale pro české obyvatele události roku 1989, kterými odstartovalo období politického přerodu, jenž se zapsal do dějin jako Sametová revoluce. „Dnes si připomínáme dvaatřicáté výročí událostí, které odstartovaly návrat naší společnosti ke svobodě a demokracii. Přesto je to jen pár týdnů, co jsme svými hlasy zbavili komunisty možnosti zasahovat do vlády “věcí našich“. Čas ukázal, kde je pravda a kudy dál. Nesejděme," uvedla k připomínce 17. listopadu 1989 brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Před dvaatřiceti lety vyšlo do pražských ulic zhruba patnáct tisíc demonstrantů, aby dalo najevo svůj nesouhlas s tehdejším socialistickým režimem. Neozbrojené studenty, kteří se vydali na Národní třídu, zastavili členové Veřejné bezpečnosti se štíty a obušky. Právě 17. listopad se stal Dnem boje za svobodu a demokracii.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky sedmnáctý listopad, 1989, 1939, oslava, státní svátek, výročí, Brno, lampion, demokracie, Sametová revoluce, Nacistické Německo, Náměstí Svobody, Konstantin von Neurath, Jiří Mahen, Schutzstaffel, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané si připomněli 17. listopad. Nechyběly besedy ani lampionový průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.