Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lužánky dostanou nové cesty, nahradí nynější asfaltové

Pěší v oblíbeném brněnském parku Lužánky se budou od příštího roku procházet po nových cestách. Investici za necelých 16 milionů korun, která zahrnuje přeměnu současných asfaltových cest a rekonstrukci vstupu do parku, schválili brněnští radní.

Asfaltové stezky v lužáneckém parku by měly být již brzy minulostí. Oprava asi kilomeru cest uvnitř parku a směrem k ulici Lidická se uskuteční v první polovině příštího roku. „Výsledkem rekonstrukce bude i reprezentativní vstup do parku z Lužánecké ulice, tedy ze směru od třídy Kapitána Jaroše. Bude ho tvořit kamenná dlažba, v kruhovém rozcestí sestavená do tvaru mozaiky,“ popsal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

V rámci investice předložené Veřejnou zelení města Brna dojde také na výměnu veřejného osvětlení, vytvoření běžeckých pruhů a umístění nových laviček. Při rekonstrukci se z cest odstraní asfalt a nahradí jej mlatový povrch lemovaný žulovými kostkami, některé části budou osazeny trávníkem. Momentálně využívané asfaltové cesty jsou již ve špatném stavu a na mnoha místech je poškodil kořenový systém stromů a keřů. 

Brněnské Lužánky vznikly v osmdesátých letech osmnáctého století za vlády císaře Josefa II. a staly se prvním městským veřejným parkem v českých zemích. Poslední rozsáhlou rekonstrukcí prošly v letech 1991 až 2012 podle projektu architekta Ivara Otruby. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky Lužánky, park, Brno, rekonstrukce, cesty, Petr Hladík, KDU-ČSL, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Ivar Otruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lužánky dostanou nové cesty, nahradí nynější asfaltové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.