Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mediátoři vyřeší spory i bez soudu. Nejspecializovanější centrum funguje v Brně

PR článek

Vyhnout se soudním tahanicím, ušetřit čas, peníze i nervy. To je hlavní výhoda mediátorů, kteří pomáhají lidem řešit spory mimosoudní cestou a částečně znovu narovnat mezilidské vztahy, které mnohdy poznamenaly i zdánlivě banální záležitosti.

Martina Dohnalová a Jan Kabát z brněnského specializovaného centra ADRC, jež sídlí v Křenové ulici, se profesi věnují více než pět let. Za svou praxi řešili stovky případů. Ke společnému stolu si zvou například rozhádané sousedy, znesvářené podnikatele nebo bývalé partnery, kteří po letech společného soužití těžko hledají společnou řeč. S klienty se snaží dojít k dohodě, která by vyhovovalo oběma stranám.

Platí, že pokud lidé mají problém, jdou nejprve za advokátem sepsat žalobu a poté k soudu. Tím dochází k tomu, že soudce se zaobírá často maličkostmi, kvůli čemuž je přehlcený. Přitom například v sousedních státech musíte před soudním sporem nejdříve navštívit mediátora. Teprve když nedojde k dohodě, míří spor k soudu. Takto to funguje například v Rakousku,“ popisuje Dohnalová, která je vystudovaná právnička a věnuje se také advokacii. 

Kancelář ADRC a kulatý stůl, u něhož se řeší spory

Soud určí vítěze a poraženého

Mediace funguje v České republice oficiálně od roku 2012, kdy profesně vznikla Asociace mediátorů ČR, v níž se v současnosti sdružuje okolo 250 mediátorů. K vykonávání profese je nutné splnit odborný kurz a mít ukončené vzdělání v magisterském programu. Další cestu k výkonu profese umožňuje Zákon o mediaci č. 202/2012 Sb., jako „zapsaný mediátor“ či „zapsaná mediátorka“. Je ale nutné úspěšně složit státní zkoušky na ministerstvu spravedlnosti. Podle zkušeností Dohnalové i Kabáta služba ale stále není v Česku zakořeněná a dominantním přístupem při řešení konfliktů zůstává soudní cesta, což k dobrým mezilidským vztahům zrovna nepřispívá.

Soudní rozsudek určí vítěze a poraženého, který zpravidla odchází s nechopením, protože neuspěl a ještě musí zaplatit soudní poplatky a náklady advokáta protistrany. Tím se ještě vztahy mezi lidmi prohloubí. My jsme schopni vést komunikaci takovým směrem, aby obě strany vyjádřily svůj pohled na problematiku a došly ke společnému řešení. Je důležité, že spolu začnou dobrovolně komunikovat, díky čemuž se záležitost urychlí a dochází ke zklidnění vztahů,“ popisují brněnští mediátoři, podle jejichž statistik dojdou s klienty k dohodě v osmdesáti procentech případů.

Časová i finanční úspora 

Právě profesionální přístup akreditovaných mediátorů zaručí, že může dojít k rozuzlení i zdánlivě beznadějných případů, které se táhnou několik let. Často se jedná o nevyřešené banality, kvůli nimž neváhají lidé sáhnout hluboko do rodinné rozpočtu. „Klienti se například soudili o nepojízdný autovrak, při kterém každá strana zaplatila na soudních výlohách sedmdesát tisíc korun. U nás se dohodli za jedno sezení, při kterém každý uhradil tři tisíce korun. Podobných případů máme mnohem více,“ říká Jan Kabát, který dříve pracoval například v sociálních službách. 

Podle Dohnalové i Kabáta je pro úspěch nejdůležitější, aby mediátoři byli nestranní. Pouze tak lze dojít k nějakému východisku, které uspokojí oba tábory. Je důležité zachovávat rovnost oběma stranám, i když lidsky můžete cítit, že je někdo ve slabším postavení. Klienti by ale poznali, že někomu straníme. K samotné dohodě a řešení musí dojít lidé sami. Nikdy nic není beznadějné. Samozřejmě pokud nejde o patologickou záležitost či nějaké domácí násilí a podobně, což je už práce pro jiné instituce,“ shodují se.

Specializované centrum ADRC

Mediační činnost není jediná služba, kterou návštěvníci najdou ve specializovaném centru ADRC. Kromě řešení sporů nabízí rovněž právnické i psychologické poradenství a zájemcům o profesi odborná školení. Cílem je poskytovat veškeré služby na jednom místě. Podobně komplexní péči neposkytuje žádné jiné zařízení v ČR.

Obrací se na nás lidé, kteří netuší, jak spor řešit. Někdy potřebují advokátní službu, jindy pro změnu psychologickou péči, proto máme v centru i psycholožku. Cílem našeho centra je, že služby jsou na jednom místě. Nemusíte zvlášť mediátorem, advokátem či psychologem a vše vykládat znovu. Jde nám o tom, aby člověk vše vyřešil na jednom místě. Poskytujeme vždy služby na míru, protože každý spor a záležitost je individuální,“ vysvětluje Dohnalová. Podle ní je možnost, jak úspěšně řešit spor a nebo mu úplně předejít, vzdělávání se v oboru v řešení sporů formou mediace. Právě takové služby brněnské centrum rovněž zájemcům nabízí.

Poskytujeme vzdělávací kurzy, které je možné ušít na míru podle požadavků klienta. Po absolvování kurzu můžete najít praktické využití pro nově nabyté znalosti v každodenním životě ať už v komunikaci s přáteli a rodinou nebo ve vašem profesním životě mezi kolegy či v komunikaci s vašimi klienty,“ uvádí Kabát.

ADRC Alternative Dispute Resolution Center – Centrum mimosoudního řešení sporů Brno, vzniklo v roce 2019 ve spolupráci dvou zakladatelů Mgr. Martiny Dohnalové a PhDr. Bc. Jana Kabáta MBA, jako reakce na vzrůstající poptávku po řešení sporů mimosoudní cestou. Důvodem jsou vyšší časové a finanční nároky na řešení sporů prostřednictvím soudů. ADRC se věnuje sporům komplexně a proto poskytuje širokou škálu služeb díky kterým si zvýšíte úspěšnost řešení sporů ”pod jednou střechou”. ADRC nabízí možnost využití mediace, e-mediace, facilitace, supervize, právního poradenství a služeb psychologů buď přímo u nás v kanceláři nebo online formou. Metody ADR - alternative dispute resolution - mimosoudní řešení sporů nebo také alternativní řešení sporů mají za cíl vyřešit spory v mnoha oblastech bez nutnosti zapojení soudů a právníků do tohoto procesu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mediátoři, ADRC, Spory, Brno, Česko, psycholog, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mediátoři vyřeší spory i bez soudu. Nejspecializovanější centrum funguje v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.