Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Brněnsku roste unikátní kaple, stavbě nepřeje počasí

Nápad postavit kapli v jihomoravské Nesvačilce měli tamní obyvatelé již před stoletím. Až před jedenácti lety se však farář z nedaleké Moutnice rozhodl, že plány přemění ve skutečnost. V současnosti už je hotová hrubá část, kaple ale stále postrádá střechu. Dokončení unikátní stavby totiž komplikuje deštivé počasí.

Už roku 1920 se lidé v Nesvačilce rozhodli založit nadační spolek pro stavbu vlastní kaple. Plány ale zhatil začátek druhé světové války a následná měnová reforma. Obyvatelé si tedy museli vystačit s docházením do farnosti v blízké Moutnici. Až roku 2009 se moutnický farář René Strouhal rozhodl, že by si obec Nesvačilka nový svatostánek zasloužila. Začal plánovat a o šest let později už se stavělo. 

Kapli Panny Marie Bolestné financují sbírky od obyčejných lidí. „Vymýšleli jsme kde co, benefiční koncerty, něco jsme se snažili zajistit v rámci veřejného financování Hithit. A máme tu třeba tubus z tisíce lamel. Lidé mohli adoptovat lamely anebo venku adoptovat svůj strom. Jedna lamela byla za tisíc korun a našlo se tisíc dárců po tisícovce,“ doplnil farář Strouhal.

Lidé mohli podpořit stavbu i adoptováním stromu v okolí 

Atypická oválná stavba

Dávný sen farníků se vyplní prostřednictvím nové atypické stavby, jejíž neobyčejnost ale zároveň znamená nelehkou výstavbu. Stavebníci začali kamenným soklem, pak ale museli práce přerušit a vyčkat, než se vyrobí sklo a dřevěné lamely. „Hranatou stavbu bychom postavili za rok, kulatou za dva roky, ale tohle je ovál. Tudíž je to lamelová konstrukce bez jediného hřebíku, pospojovaná jen pomocí dubových klínů," vysvětlil stavbyvedoucí David Šebesta. 

Vnější plášť je standardní dřevostavba. „Vyrobit lamely do té výšky bylo neskutečně těžké. Poskládat je jako puzzle tak vysoko a v tomto větru byl skoro nadlidský výkon, ale zvládli jsme to," dodal Šebesta. Návrh dokonce vyhrál titul Dřevěná stavba roku 2017. Architektem unikátní objektu je Jan Říčný

Sedm ramen v sobě skrývá symbol sedmi bolestí 

Skrytá symbolika v konstrukci

Budova kaple je plná symbolů. Ovál v křesťanství symbolizuje znovuzrození. Sedm ramen představuje sedm bolestí a kámen znamená těžký pozemský život. Dřevěná baldachýnová část pedstavuje nebeskou sféru. Slzy Panny Marie znázorňuje 56 oken a okno uprostřed střechy je průstupem do nebe.

Nepřející počasí

Stavitelé doufali, že se jim kapli podaří dostavět už loni. Od podzimu je ale brzdí hlavně přírodní podmínky. Větrné a deštivé počasí navíc neustává ani letos na jaře. Kvůli komplikacím se například dosud nepodařilo položit fólii na střechu. Kvůli tomu nemohou stavebníci odstranit lešení, aby položili střechu a dokončili vnitřní práce.

Do získání finální podoby chybí svatostánku už jen schody na kůr, podlaha a mobiliář. Zbylé práce mohou podle faráře trvat i několik let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Nesvačilka, kaple, brněnská diecéze, stavba, Brněnsko, střecha, Moutnice, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku roste unikátní kaple, stavbě nepřeje počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.