Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pod brněnským Petrovem se lidem otevírá protiatomový kryt Denis

V Brně se otevírá nová návštěvnická atrakce, kterou bude bývalý kryt civilní obrany Denis pod katedrálou sv. Petra a Pavla. Dlouho utajovaný prostor vybudovaný po skončení druhé světové války nabízí jedinečný systém chodeb. První návštěvníky přivítá objekt, jakmile to epidemiologická situace dovolí.

Šedesát šest let starý kryt vznikal ve třech etapách od konce druhé světové války až do roku 1955. Chodby jsou v hloubce až 35 metrů, na jednom místě vede chodba přímo pod Petrovem. Bývalý vojenský objekt bude provozovat Turistické informační centrum (TIC).

Kryt pro veřejnost

Do krytu se vejdou asi tři tisíce lidí, kteří by v něm vydrželi maximálně čtyři dny. Z rohu Nádražní a Husovy ulice do bunkru vedou tři vchody. Nouzové východy pak ústí do Kapucínských zahrad a jeden přímo schody do sklepení Kapucínského kláštera. „Kryt byl určen pro veřejnost a byl spádový, aby se sem schovali lidé, kteří se v okamžiku náletu pohybovali kolem hlavního nádraží," uvedl historik a znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. 

Při komentované prohlídce si návštěvníci prohlédnou elektrocentrálu, strojovnu, filtrační komoru a místnost s dvěma studnami a čerpadlem. Dozví se také technické podrobnosti o tom, jak bylo možné kryt zcela uzavřít v případě atomového výbuchu. „Bylo pro nás důležité zachovat kryt v surové podobě, aby si návštěvníci dovedli představit, jaké by to mohlo být, přežít zde třeba 3 až 4 dny,” řekla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková. 

V chodbách byly na řetízcích připevněné kyslíkové bomby

Jak přečkat pod zemí 

Kryt má tři základní režimy. „První je mírový, kdy se tu jen větrá. Druhý je ventilační, nouzový stav, kdy se přes filtry nasává vzduch tak, aby se čistil, a vhání se do celého komplexu. Třetí režim je tzv. hermetizace. Celý kryt se v případě útoku hermeticky uzavřel, vzduch se nenasával, ale doplňoval kyslíkem. Vydýchaný vzduch se pohlcoval natronovým vápnem v sudech, který absorboval kysličník uhličitý," popsal Svoboda. Do vzduchu doplňovalo kyslík 120 kyslíkových bomb. 

Kyslíkové filtry se využívaly v prvním a druhém režimu krytu a po zanesení se vymývaly vodou

V krytu jsou k dispozici dvě studny. Jedna je pětimetrová a druhá dvanáctimetrová. Podle Svobody na rozdíl od krytu pod Špilberkem, kde studna není a nádrž se musí naplnit vodou v případě, že bude fungovat, v Denisovi voda je. Kvalitu má dokonce lepší než voda ve vodovodní síti.

V krytu je několik přístrojů, které kontrolují tlak nebo obsah kyslíku v prostoru

Fragmenty kaple 

V bunrku je díky stálé teplotě a vlhkosti uložena část menších fragmentů z Královské kaple. Dříve byly kusy uložené v Pisárkách nebo na Masné. Královská kaple byla gotickým svatostánkem ze 13. století. Stála na rohu Veselé ulice a Dominikánského náměstí. Němci ji zbořili ji v roce 1908. Kaple je rozmístěna na několika místech v Brně a připravená na znovupostavení. 

V jedné z místností se také nacházejí fragmenty kaple z Dominikánského náměstí

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kryt, tic, denis, protiatomový kryt, Brněnské podzemí, Brno, Brněnský Petrov, druhá světová válka, chodba, Aleš Svoboda, studna, kaple, Dominikánské náměstí, TIC Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod brněnským Petrovem se lidem otevírá protiatomový kryt Denis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.