Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pozor tramvaj! Brno testuje mobilní aplikaci, která funguje v Praze a chrání nepozorné chodce

Chodci, řidiči a další účastníci silničního provozu se budou v Brně cítit o něco bezpečněji díky nové technologické vychytávce. Nová aplikace Pozor tramvaj! je zvukově i vizuálně upozorní na blížící se šaliny. Testovací verze je v provozu ode dneška.

Nepozornost chodců s mobilními telefony v ruce a sluchátky na uších končí každý rok desítkami nehod a střetů s tramvají. Před podobnými případy varuje Brňany nová aplikace Pozor tramvaj!, která upozorňuje na blížící se vozy hromadné dopravy. Testovací provoz, během něhož se bude fungování systému vyhodnocovat, potrvá tři měsíce.

Mobilní apka hlásí přítomnost šalin, kteří si aplikaci stáhnou. „Pokud je chodec či cyklista aktivní na svém telefonu, tedy píše zprávu, telefonuje, využívá sociální sítě nebo poslouchá hudbu, vyšle mu důrazné upozornění o blížící se tramvaji nejen zvukově varovným zvoněním, ale i zobrazením varovné notifikace a displeji mobilu,“ popsal systém brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Přichází z Prahy

Zkušební provoz aplikace funguje na lince 4, která je pro svoji trasu nejméně oblíbeným spojem řidičů tramvají. Projíždí nejen přes přelidněné Náměstí Svobody, ale i skrz Masarykovu ulici a brněnské hlavní nádraží.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) umístí zařízení, která vysílají signál do mobilních telefonů, celkem do dvaadvaceti vozů. „Všechny budou vybaveny speciálním zařízením a samolepkami s QR kódem, aby cestující tuto novinku zaznamenali a mohli si aplikaci stáhnout,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek

Aplikace Pozor tramvaj! je už rok v provozu v Praze, kde si ji během prvního měsíce stáhly čtyři tisíce lidí. Využívat ji mohou nejen chodci, ale i cyklisté a řidiči automobilů. Upozornění na možný střet s tramvají se automaticky spustí ze vzdálenosti 100 až 120 metrů od vozu. 

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj Pozor tramvaj!

Štítky Doprava, Brno, Aplikace, Mobil, Praha, Dopravní podnik města Brna, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor tramvaj! Brno testuje mobilní aplikaci, která funguje v Praze a chrání nepozorné chodce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.