Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští záchranáři získali unikátní auta, převezou jimi lidské orgány nebo více pacientů

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje (ZZS JmK) pořídila dvě nová speciální auta. Jedno bude sloužit především k převozu orgánů a transplantačního týmu a druhé je velkokapacitní vozidlo pro ošetření většího počtu lidí.

Záchranáři převezou desítky orgánů a týmů ročně. Také potřebují bezpečně převážet veškeré vybavení, chirurgické pomůcky a přístroje. Nové auto jim takovou práci umožní. „Jednou z novinek, která nás v blízké budoucnosti čeká, je např. převoz bijícího srdce. Z výše uvedených důvodů bylo pořízeno nové auto, které je připraveno splnit všechna náročná kritéria. A samozřejmě zajistí rychlý a bezpečný převoz jak speciálních boxů s orgány určenými k transplantaci, tak celého týmu,“ řekla ředitelka ZZS JmK Hana Albrechtová.

Připraveni i na mimořádné situace

Druhé auto je velkokapacitní a záchranáři v něm zvládnou ošetřit a převést velký počet pacientů. Zdravotníci jej využijí především, pokud se stane nějaká mimořádná událost, jako byla například srážka trolejbusu a tramvaje v Křenové ulici v Brně v dubnu roku 2019, kde se zranilo čtyřicet lidí. Celé auto dokáže poskytnout kyslíkovou terapii až dvanácti pacientům najednou, dále auto doplní umělou plicní ventilací a monitorem životních funkcí.

„Ve voze je k dispozici zdravotnický materiál dle příslušné vyhlášky o vybavení vozidel, nad rámec jsou ve větším objemu obvazové materiály, taktické obvazy (turnikety, izraelské obvazy atd.), materiál pro tepelný komfort pacientů, jako jsou ohřívací deky, izofolie nebo větší množství jednorázových dek,“ vysvětlila náměstkyně pro krizovou připravenost ZZS JmK Jana Kubalová.

Podle Albrechtové lze auto také využít při požárech výškových domů nebo veřejných prostor, kde se předpokládá zranění většího počtu osob. Dále také při různých kulturních a sportovních akcích.

Investice, které mají smysl

Auto na převoz orgánů stálo téměř dva miliony a velkokapacitní vůz téměř šest milionů. „Jsou investice, u kterých víte, že mají smysl. Díky nejmodernější technice dokáží naši zdravotníci zachránit životy tam, kde by to ještě před lety nebylo možné,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich. (KDU-ČSL)

V toto chvíli mohou lidé auta zahlédnout i ve městě, jelikož probíhají cvičné jízdy. Obsluhovat je poté budou členové tzv. Biohazard týmu nebo inspektoři provozu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS JmK

Štítky pacient, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, materiál, Jan Grolich, Jana Kubala, KDU-ČSL, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští záchranáři získali unikátní auta, převezou jimi lidské orgány nebo více pacientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.