Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bakterie ze Sahary pomůže s bojem proti zákeřné nemoci vinné révy

Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně testují nový nástroj, jenž může pomoci vinařům s chorobou kmene révy vinné, které jen na Moravě způsobují ročně škody v řádu desítek milionů korun. Řešením může být půdní bakterie z Alžírské pouště, která produkuje velké množství antibiotik.

Mikroby z pouště, která je součástí Sahary, přivezla alžírská vědkyně do Lednice. Tam je experti z Mendelea, ústavu genetiky Zahradnické fakulty MENDELU, podrobili testování. Nejdříve zkoumali, jestli pouštní bakterie potlačí růst hub, které choroby kmene vinné révy, jako jsou ESCA či Petriho choroba, způsobují. Na rozdíl od jiných chorob révy vinné ESCA totiž nemá jeden jediný spouštěč, ale popsaných je asi sto třicet druhů hub, jež stojí za vypuknutím onemocnění, které devastuje celé vinice.

Vědci vybrali několik hub, u kterých je nejvýraznější nákaza dřeva révy vinné. „Zjistili jsme, že bakterie zabírají vůči všem z nich,“ uvedl Aleš Eichmeier z ústavu genetiky MENDELU. Účinnost alžírských půdních bakterií pak potvrdily i testy přímo na rostlinách. „Když se réva vysazuje, musí se sazenice na čtyřiadvacet hodin ponořit do vody, aby ji vstřebaly a přizpůsobily se polním podmínkám. My jsme vodu obohatili o určitou koncentraci bakterií a sazenice daleko lépe prospívaly, jsou silnější, mají větší kořenový systém i mohutnější nadzemní část," doplnil Eichmeier.

Nemoci kmene vinné révy se významně šíří především tehdy, když se střídá teplé a suché počasí s vlhkým a chladným. Rostlinné kmeny jsou tímto jevem stresovány a houby způsobující tyto choroby tak mají lepší podmínky k množení. Následkem je pak odumírání celých rostlin. Podle odhadů vědců je těmito chorobami napadena až pětina všech vinohradů. Čím hustší je výsadba révy, tím větší je riziko vzniku.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky víno, MENDELU, bakterie, vinná réva, nemoc, hroznové víno, Sahara, Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, Morava, Alžírská poušť, Mendelova univerzita v Brně, Lednice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bakterie ze Sahary pomůže s bojem proti zákeřné nemoci vinné révy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.