Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sledujte živě přistání na Marsu – bude úspěšné, nebo se sonda rozbije na padrť?

O úspěšné přistání na Marsu se dnes večer pokusí americká sonda Perseverance. Bude-li pokus úspěšný, nasbíraná data pomohou vědcům v dalším zkoumání povrchu Marsu. Je však také možné, že se zařízení rozbije a vzorky z Marsu se na Zemi nedostanou.

Dnes o půl osmé večer se sonda Perseverance pokusí o přistání na Marsu. Pokud úspěšně přistane, tak vědci doufají, že jí podaří získat stopy živých organismů a nasbírat vzorky hornin. Ty pak budou zkoumat vědci v laboratořích. Komentovaný přímý přenos události nabídne na kanále Youtube od také Hvězdárna a planetárium Brno.

Pokud se náročné přistání podaří, půjde o mimořádnou misi. „Přistání na Marsu bývá označováno jako sedm minut hrůzy,“ vysvětlil kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl. „Sonda musí v reálném čase zpracovávat obrovské množství dat, správně reagovat na očekávané i neočekávané situace a nemůže spoléhat na pomoc ze Země. Signál z Marsu na Zemi totiž příští týden poletí jedním směrem jedenáct minut a dvaadvacet sekund,“ objasnil Přibyl. Než tedy dorazí na Zemi rádiová zpráva o začátku přistání, bude už ve skutečnosti čtyři minuty po všem.

Vzorky za deset let

Podle šéfredaktora Dušana Majera z blogu Kosmonautix je Peresevarance nejdokonalejší průzkumná laboratoř, jakou lidstvo na Mars vyslalo. „Je fascinující hned z několika úhlů pohledu. Má pátrat po stopách dávného života, je to první článek řetězce evropských a amerických misí, které mají na Zemi dopravit vzorky z Marsu a také s sebou nese technologický demonstrátor vrtulníku, který se vůbec poprvé pokusí létat v atmosféře rudé planety,“ uvedl Majer.

Se stejnou technologií, kterou rover využívá, pracují i odborníci na CEITECu Vysokého učení technického (VUT). „Díky metodě LIBS, kterou náš přístroj ChemCam využívá, není k analýze prvků na Marsu potřeba prvky fyzicky odebírat. Mohou ležet kdekoliv a sondy jsou díky laseru schopny sbírat informace na vzdálenosti více než sedm metrů,“ řekl za CEITEC VUT Pavel Pořízka.

Rover Perseverance je nejpropracovanější biologickou laboratoří, jakou bylo možné naložit do rakety a poslat na Mars. Stroj za více než padesát miliard korun by mohl v případě úspěšné mise dodat vzorky z Marsu na Zemi již za deset let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Mars, přistání, sonda, rover, kosmická sonda, Země, laboratoř, Tomáš Přibyl, Dušan Majer, Hvězdárna a planetárium Brno, YouTube, Technické muzeum v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

V 19:30 začal přenos YT kanálu brněnské hvězdárny, nikoli "pokus o přistání" ten byl po více než za 2 hodiny.

Pátek, 19. února 2021, 08:17Odpovědět

Sledujte živě přistání na Marsu – bude úspěšné, nebo se sonda rozbije na padrť?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.