Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V zahraničí propagují očkování. V Česku učí ministr, jak správě nosit roušku

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška! I tato věta zazněla na tiskové konferenci z úst ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k tématu, jak nosit správně roušku. Zatímco v Británii se mezi prvními nechal očkovat jmenovec Williama Shakespeara a příkladem půjde i královna Alžběta II., u nás se na propagaci proočkování moc nemyslí a po necelých deseti měsících od prvního případu nákazy nás vláda učí, jak správně nosit roušku.

Prvním, kdo v západní Evropě podstoupil očkování, byla Irka Margaret Keenanová (90), tu následoval samotný jmenovec Williama Shakespeara (81). Britům chce jít příkladem i panovnice královna Alžběta II. (94) společně s manželem princem Philipem (99).  Joe Biden, který vyhrál americké volby se nechal slyšet, že se nechá veřejně naočkovat proti koronaviru. „Je důležité sdělit Američanům, že je to bezpečné,“ řekl v rozhovru pro CNN. Stejně tak učiní i exprezident Barack Obama a George Bush. 

A jaká je situace u nás? V zářijovém rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl prezident Miloš Zeman tato slova: „Víte, já jsem strašný zbabělec a já se nerad nechávám píchat dokonce i do prstu, natož do ruky a do žíly.“ Premiér Andrej Babiš zase novinářům sdělil, že nemá slezinu a neví, zda by bylo pro něj očkování bezpečné a poradí se s lékařem. Stejně odpověděl i například ministr životního prostředí Richard Brabec, který prý v minulosti prodělal po očkování alergickou reakci.

O prvních případech nákazy se začalo v médiích psát 1. března. Nyní se blíží konec roku a ministr zdravotnictví na tiskové konferenci opět opakuje, že si máme mýt ruce, dodržovat rozestupy a nosit roušku. Co to o nás svědčí?

„Teď to nemyslím vůbec z legrace. Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče je velká sada FFP2 respirátorů,“ - Jan Blatný

Hned v první polovině hodinové konference došlo na video ukázky, jaký je rozdíl, když člověk kýchne s rouškou a bez ní.

„Když mám roušku v kapse, neznamená to, že bude fungovat. Když jí mam na uchu nebo jindy, také nebude fungovat. Prosím, buďte všichni jako Eliška a nosme roušky a respirátory správně,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Propagace? Tištěný inzerát v novinách Babiš kritizuje

Premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval inzerát ministerstva zdravotnictví k propagaci očkování, označil ho za katastrofální. Ministr zdravotnictví si podle něj má sehnat pořádné marketéry. Předseda vlády to řekl novinářům na tiskové konferenci v Bruselu. Ministerstvo zdravotnictví má podle Babiše s propagací očkování zpoždění.

O co jde? Ministerstvo zdravotnictví si tento týden zadalo novinový inzerát, ve kterém uvádí důvody, proč by se lidé měli nechat očkovat proti onemocnění covid-19. Zároveň v něm odmítá nepravdivá tvrzení o očkování. Kritici inzerátu poukazovali na nepovedenou grafickou podobu inzerátu i na jeho nevhodnou formu. Vedoucí katedry Marketingové komunikace a public relations na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Denisa Hejlová na twitteru napsala, že titulky inzerátu mohou působit tak, že vypadá jako zaměřený proti očkování.

Velká profesionální kampaň, na kterou resort dostal z rozpočtu 50 milionů korun, bude od ledna. Čeká se na zadání a vyhodnocení veřejné zakázky. Současnou menší kampaň s inzeráty a spoty v rádiích podle Blatného dřívějšího vyjádření připravili zaměstnanci ministerstva.

Babiš novinářům řekl, že úkolem ministerstva zdravotnictví je přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat. „Musí připravit nějakou kampaň. Doufejme, že bude vypadat jinak než ten inzerát, který jsem viděl, který byl úplně katastrofální," poznamenal. Dodal, že volal Blatnému, aby si našel pořádné marketéry. „Abychom se nemuseli za to stydět," řekl.

Zároveň poznamenal, že ministerstvo zdravotnictví má s kampaní k očkování zpoždění. „Ale samozřejmě stát není firma, takže všechno je složité, nejdřív to posoudí právníci, poté se soutěží, ale už by to mělo být v procesu. Samozřejmě už to mělo být dávno venku, protože máme plno fake news," řekl závěrem premiér. 

Zatím máme grafy a průzkumy

„Rád bych vyvrátil dezinformaci, že se nikdo nechce nechat očkovat. 40 procent respondentů sděluje, že se očkovat chce, necelých 20 procent je nerozhodnuto a zbytek se domnívá, že se očkovat nechce. Zdá se, že větší nedůvěru k očkování mají spíše ženy než muži. Tam, kde se alespoň jeden člen rodiny rozhodně pro očkování, je velká pravděpodobnost, že se nechá očkovat i zbytek rodiny. Je potřeba vysvětlovat a je potřeba informovat,“ uvedl ministr u jednoho z mnoha grafů.

Dotazník, který nechalo ministerstvo zpracovat dále ukazuje, že očkování podporují i ti, kteří ho sami nechtějí. Nejspíš doufají, že když se nechá naočkovat okolí, jim se pak nemoc vyhne.

„Očkování, které je bezplatné a dobrovolné je nástroj, který nám pomůže vyřešit tuto situaci jednou provždy,“ dodal Blatný.

Vakcína pro téměř 7 miliónů obyvatel

Blatný na tiskové konferenci zmínil také to, že se rozhodně nebude jednat o nedostatkové zboží, protože je tu možnost doobjednat další dávky vakcíny.

Česko má objednanou vakcínu pro téměř sedm milionů obyvatel. Očkování bude dobrovolné a zdarma

Česko má objednanou prostřednictvím společných smluv Evropské unie vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a dobrovolné, vyplývá ze strategie očkování, kterou dnes projedná vláda....

Je to jedna z nejnáročnějších logistických operací v dějinách našeho zdravotnictví. Lze očekávat, že první dodávky vakcíny by měly dorazit v lednu 2021. Pokusíme se stabilizovat nárůst očkovacích center, protože začneme jen na několika desítkách míst,“ uvedl Zdeněk Blahuta, koordinátor realizace vakcinační strategie.

V první vlně by se měli nechat naočkovat zejména senioři, zranitelné skupiny obyvatel a zdravotníci. Bude po vzoru Velké Británie naším prvním očkovaným hlava státu nebo jmenovec slavného spisovatele? To se ukáže až v lednu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid-19, Jan Blatný, vakcína, očkování, rouška, tisková konference, ANO 2011, William Shakespeare, Česko, Alžběta II., Andrej Babiš, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zahraničí propagují očkování. V Česku učí ministr, jak správě nosit roušku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.