Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Každý, kdo chce podpořit svoje zdraví, tělo a ducha, by to měl určitě vyzkoušet, říká otužilec

Zima je opět tady, rok se opět přehoupl do své chladnější části. Noční teploty už klesají k nule a právě to je ideální počasí pro otužilce. České vodní toky mají momentálně kolem osmi až deseti stupňů. Zastánci otužování v tuto dobu míří k rybníkům, přehradám i řekám, zaplavat si ve studené vodě. Především proto, aby zocelili své zdraví, jak psychické, tak fyzické. 

Otužilci napříč celou Českou republikou vyráží ven s koupací čepicí a ručníkem. Martin Fikáček, který se tomuto životnímu stylu věnuje už delší čas, bere zimu jako velkého přítele pro jeho duševní a fyzické zdraví. 

Co tě k otužování přivedlo?

Odjakživa jsem byl pro výzvy a chtěl jsem posouvat svou psychickou i fyzickou stránku. Tím, že dlouhodobě sportuji a zajímám se o zdravý životní styl, tak to byla jen otázka času, kdy se k otužování dostanu.

Kdy jsi začal a provozuješ to pravidelně?

Začal jsem na konci roku 2018 a od té doby víceméně pravidelně. Je to aktivita, na kterou si člověk snadno zvykne a vyvine i určitou a zdravou závislost. Ze začátku se intenzivní  bolest v ledové vodě zdá velmi nepříjemná, ale už po pár dnech se změní na nezbytnou součást každého dne.

Co bylo pro tebe nejtěžší překonat, když jsi s otužováním začal?

Ze začátku je to obrovský šok asi pro každého, ale u mě to bylo nejspíš se přinutit a vlézt do té studené vody i tehdy, když se nikdo nedívá. Vidím to i na ostatních, kteří s otužováním teprve začínají. V poslední době je to dost popularní a začíná s tím více a více lidí, což je dobře. Ale připadá mi, že většina to dělá spíše proto, aby se hlavně  vyfotili na instagram nebo se předháněli mezi kamarády, kdo vydrží déle ve vodě. O tom to ale není a člověk si takhle může spíše ublížit, než se někam posunout. Každý máme svou hranici jinde a měli bychom se nejprve řídit pocity těla než svým vlastním egem.

Martin a jeho kamarád při otužování

Takže říkáš, že je lepší se otužovat sám než s ostatními?

To má asi každý jinak, ale s tou počáteční vůlí by měl nejspíš každý začít sám. Dnešní doba je plná přebytku a většina lidí je příliš líná na to vyzkoušet něco nekomfortního a nepříjemného. Vystoupení z té komfortní zony má blahodárný vliv na naši mysl a na to, jak během dne jednáme a jak se cítíme. Překročením těchto hranic je jeden krok k úspěchu a jedna studená sprcha denně je určitě jednou z nich. Jak už jsem zmínil, každý tu hranici máme někde jinde a mělo by být hlavně na nás, překonat se a začít.

Jak zpětně vnímáš pravidelné otužování na svém těle, cítíš se jinak? A to jak na poli fyzickém či psychickém ?

Pro toho, kdo moc neví, co se děje v těle při otužování, tak je důležité zmínit, že má více forem a nemusí to být zrovna vysekávání ledu v přehradě. Tělo získavá benefity z chladu už při 16 stupních.  Po ponořeni do vody si tělo začne vytvářet své vlastní teplo, aby se adaptovalo na vnější prostředí a díky tomu se v těle zpustí řada úžasných věcí. Například zlepšení imunity, hubnutí, regenerace svalstva a velká produkce nonadrenalinu a dopaminu, takže se zlepší nálada a dokonce i spánek. Hlavně se tím bráníte i proti kardiovaskulárním onemocněním, které jsou v současné společnosti zabiják číslo jedna. Už po 10 dnech studených sprch se vám výrazně sníží váš srdeční tep a to až o 15-30 úderů za minutu. Díky tomu se vám velmi sníží hladina stresu. Já na svém těle pozoruju snad vše, co jsem zmínil. Snášet nepohodu, ať už v řece nebo ve sprše, je pro mě den ode dne výzva a určitě mi dá za pravdu každý, že ten pocit stojí za to. Za mě je nejlepší osamělá řeka uprostřed lesa, bez hluku a civilizace.

Martin je zastáncem studené sprchy i otužováním se v přírodě

Co si myslíš, že je v otužování nejtěžší? Začít vůbec, nebo naopak dodržet pravidelnost?

Určitě ten začátek odhodlat se k tomu. Myslím si, že hlavně dnešním mladým lidem chybí disciplína a vytrvalost. Právě toto je jedna z cest k tomu, s tím něco udělat. Když už si na to navyknete, což trvá pár dní, tak je jednoduché pokračovat, protože ucítíte, že benefity, které vám to přináší, stojí za to.

A jak bys inspiroval ostatní, kteří stale váhají?

Každý, kdo chce podpořit svoje zdraví, tělo a ducha, by to měl určitě vyzkoušet. Přínáší to benefity, které jinde těžko získáte, naučit se pracovat s vlastním tělem, cítit se skvěle a k tomu všemu ZADARMO. Stačí jedna studená sprcha…

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Fikáček

Štítky otužování, Martin Fikáček, zima, zdraví, Česko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý, kdo chce podpořit svoje zdraví, tělo a ducha, by to měl určitě vyzkoušet, říká otužilec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.