Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Potravinová banka by měla od města dostat dotaci 200 tisíc pro své pracovníky

Ve středu na svém jednání Rada města doporučila zastupitelstvu schválit 200 tisícovou dotaci pro Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj. Potravinová banka slouží potřebným, jako jsou lidé bez domova nebo v azylových domech, rodiče samoživitelé, děti v Klokánku a dětských domovech nebo handicapovaní a nemocní. Dotace by sloužila k pokrytí nákladů za mzdy svých pracovníků.

Potravinová banka ročně vydá přes 430 tun potravin z každoroční h dvoukolových sbírek, které potom distribuuje potřebným lidem po Jihomoravském kraji. Momentálně je celkový počet klientů, kterým Potravinová banka pomáhá, okolo pěti tisíc.

„Od roku 2014 shromažďuje Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj potravinové přebytky, které skladuje a poté distribuuje organizacím zaměřujícím se na práci s chudými a sociálně vyloučenými lidmi. Většina získaných potravin pochází z neprodaných zásob obchodních řetězců a důležitá je také každoroční Sbírka potravin, kterou spolek v kraji organizuje. Daří se rozšiřovat zařízení pro permanentní sbírku potravin, tzv. FoodBoxy. Ty se stále častěji objevují ve velkých obchodech v Brně i celém kraji. Činnost tohoto spolku vnímám jako důležitou a velmi prospěšnou,“ konstatovala primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Potravinová banka se stará o lidi v nouzi

Potravinová banka v současné době eviduje 94 partnerských organizací, které dál rozváží potraviny všem pěti tisícům klientů po Jihomoravském kraji. V příštím roce se počet těchto organizací ještě navýší na sto, kvůli pandemii přibývá také počet lidí v nouzi.

K listopadu letošního roku rozdělila banka více než 300 tun potravin. Vezmeme-li v úvahu, že roční průměr je 430 tun a letos tuto činnost významně ovlivnila jarní koronavirová krize, je to opravdu dobrý výsledek. Pro rok 2021 se předpokládá nárůst na více než 500 tun. Aby vše fungovalo, jak má, je nutné zajistit mzdové náklady pro klíčové pracovníky spolku, kteří jsou pro provoz banky nepostradatelní. K tomu bude sloužit právě dotace 200 tisíc korun, pokud ji na svém příštím jednání odsouhlasí zastupitelstvo,“upřesnil náměstek primátorky Robert Kerndl.

Dotace, kterou by Potravinová banka od města dostala, by pokryla 8,7% celkových nákladů pro neziskové organizace. Těm v nadcházejícím roce Brno přispěje 3,3 milionu korun. O udělení dotace budou zastupitelé jednat na svém posledním zasedání v tomto roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Potravinová banka pro Jihomoravský kraj

Štítky Potravinová banka, jmk, dotace, Brno, rada, zastupitelstvo, banka, jídlo, Jihomoravský kraj, Markéta Vaňková, Robert Kerndl, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka by měla od města dostat dotaci 200 tisíc pro své pracovníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.