Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Díky otevřeným školám a návratům z karantén nemocnice postupně uvolní studenty medicíny

Nemocnice v Jihomoravském kraji jsou připravené pustit z výpomoci studenty, kteří se po uvolnění opatření kvůli koronaviru budou vracet do škol. Například Fakultní nemocnice Brno má podle mluvčí Veroniky Plaché kolem 300 studentů včetně mediků. Vstříc jim se směnami vychází už nyní, případný úbytek studentů pokryje personál vracející se z karantény nebo z ošetřování člena rodiny (OČR). Právě kvůli karanténám a OČR studenti v nemocnicích pomáhají.

Fakultní nemocnice Brno má studenty vysokých škol ze čtvrtých a pátých ročníků, kteří mají pracovní povinnost v zařízení pomáhat do konce nouzového stavu. Platit bude do 12. prosince. Dále ale pomáhají i studenti zubaři nebo studenti ze středních škol.

„My jim umožníme nástup do školy. Vycházíme jim vstříc už nyní, když si nahlašují, kdy chtějí směny. Navíc to vše pěkně vychází, že případný úbytek studentů nahradí zaměstnanci, kteří se vracejí třeba z OČR díky tomu, že se postupně otvírají školy," řekla Plachá. Nemocnice měla přes 100 lidí na OČR, nyní je jich asi polovina. Krom toho má přes 240 lidí v domácí karanténě kvůli koronaviru nebo podezření na nemoc.

Vysokoškoláci by měli vypomáhat do konce nouzového stavu

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je 68 studentů z vysokých škol a 19 studentů z vyšších odborných nebo středních škol. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské se studenti věnují škole i nyní a zařízení jim proto přizpůsobuje služby, vysokoškoláci by ale měli pomáhat do konce nouzového stavu.

„Kromě toho máme 50 dobrovolníků ve zdravotnických provozech, kteří mají částečné zdravotnické vzdělání nebo kurz. Dalších deset dobrovolníků vypomáhá na nezdravotnických pracovištích," uvedla Lipovská.

Mladí hrdinové v první linii. Brněnští studenti medicíny během jarní vlny odpracovali v boji s koronavirem 25 tisíc hodin

Zkouška ohněm. Na budoucí kariéru v oboru medicíny se připravující studenti pomáhali při boji s epidemií nemoci COVID-19. A pomoc to byla opravdu výrazná, 450 zapojených studentů lékařských, ale i nelékařských studijních programů, odpracovalo...

Asi 15 studentů z vysokých a středních škol vypomáhá v kyjovské nemocnici. „Do školy je samozřejmě uvolníme. Na některých odděleních to může trochu zkomplikovat situaci především v případě mediků, kteří jsou šikovní a schopní vypomoct nejen v rámci elementární zdravotní péče," uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Studenti pomáhají i ve znojemské nemocnici. „Jejich návrat do škol by se neměl zásadně dotknout fungování nemocnice," dodala její mluvčí Petra Veselá.

Studenti se musí učit, protestovala univerzita

Proti plošnému nasazení studentů medicíny na podzim protestovala Masarykova univerzita. Rektor Martin Bareš (sám lékař a významný neurochirurg) poukazoval na skutečnost, že studenti musí nyní skloubit práci v nemocnicích s vlastním studiem, což pro ně bude extrrémně náročné.

„Už od jara univerzita prokazuje, že pomáhá a bude pomáhat. A ráda. Ví, jaká je její společenská odpovědnost a role. Nutno však dodat, že pracovní povinnost je dosti vzdálená od obsahu studia a prodlužování nouzových opatření rozhodně nepřispívá k jeho naplňování," prohlásil Bareš.

Medici Masarykovy univerzity nastupují do nemocnic. Univerzita nechce, aby studenti kvůli výpomoci přicházeli o studium

Lékařského personálu v karanténě přibývá a nemocnice volají na pomoc při boji s koronavirem studenty medicíny. Situace je ale jiná než na jaře a studenti musí kombinovat výpomoc v nemocnicích se studiem.

Od středy se mohou vzdělávat ve skupinách po 20 lidech studenti posledních ročníků vysokých škol a také se do lavic vrátí závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich také praktická výuka do 20 žáků. Od příštího pondělí se pak vrátí do lavic první stupeň základních škol a devátý ročník, další třídy druhého stupně se budou střídat.

Nepříjemná situace je pro nás z oboru zároveň i příležitostí, říká medička zapojená do koronavirové pomoci

Sympatická studentka pátého ročníku Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Karolína Motílová vypomáhá ve vytíženém zdravotnictví od začátku druhé vlny koronavirové pandemie. Pracovní povinnost se jí sice jako studentky zdravotnického oboru taky...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUNI

Štítky studenti medicíny, nemocnice, karanténa, Fakultní nemocnice Brno, střední škola, Jihomoravský kraj, Martin Bareš, Petra Veselá, Masarykova univerzita, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky otevřeným školám a návratům z karantén nemocnice postupně uvolní studenty medicíny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.