Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnští bezdomovci našli útočiště v židenických kasárnách. Křesťanský spolek se tam o ně může starat další dva roky

Spolek křesťanské pomoci Bučovice už od jara poskytuje lidem bez domova v prostorách bývalých židenických kasáren. Denně péčí projde zhruba padesát lidí, kteří díky spolku najdou sociální zázemí, mají možnost provést základní hygienu, obléct se a najíst. Projekt nyní radní schválili i na další dva roky, prostory tak spolek může využívat až do konce prosince 2022.

„Centrum pro lidi bez přístřeší funguje v židenických kasárnách od dubna letošního roku a stejně jako u centra na Vlhké jsou s jeho provozem velmi dobré zkušenosti. Vzhledem k tomu, že se s Policií ČR povedlo vyjednat prodloužení výpůjčky jejich prostor v těchto kasárnách a že epidemiologická situace dává tušit, že budou centra potřeba i nadále, rozhodli jsme se prodloužit Spolku křesťanské pomoci Bučovice smlouvu o výpůjčce na další dva roky,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V bývalých kasárnách se starají i o nakažené koronavirem

Pokud by město mělo smlouvu ukončit a činnost centra pozastavit, platí výpovědní lhůta 14 dní. Krom tohoto centra jsou v židenických kasárnách připraveny i prostory pro lidi bez domova s koronavirem, kteří ale netrpí závažnějšími problémy a nemusí být proto hospitalizováni v nemocnici. Tady se o ně nonstop stará personál Spolku. 

„Jde nyní o dvacet lůžek, které jsme v případě potřeby schopni navýšit na sto. Aktuálně jsou využita tři,“ upřesnil náměstek pro oblast sociální Robert Kerndl. Tuto službu zřizuje městské Centrum sociálních služeb.

Sociálním pracovníkům pomáhá městská policie

Na okolí kasáren dohlíží Městská policie Brno. Strážníci přijíždí na časté kontroly a jsou ve spojení se sociálními pracovníky, aby měli přehled o aktuální situaci v kasárnách, a mohli případně pomoci. 

„Strážníci jsou k dispozici v případě potíží i na zavolání. Městská policie současně v areálu instalovala mobilní kameru, podobně jako je tomu v centru pro osoby bez přístřeší ve Vlhké ulici. Díky tomu má přehled o dění u objektu celý den a může okamžitě reagovat na případné komplikace. Doposud se tady ale strážníci s problémy nesetkali a věřím, že to tak zůstane i nadále,“ uzavřela primátorka.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s použítím TZ

Štítky židenice, bez domova, koronavirus, kasárny, spolek, bezdomovec, Bučovice, obecní policie, Policie České republiky, Brno, Markéta Vaňková, Robert Kerndl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští bezdomovci našli útočiště v židenických kasárnách. Křesťanský spolek se tam o ně může starat další dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.