Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lockdown delší než tři měsíce by nás zlikvidoval, zní z brněnských autoškol

Autoškoly dostaly letos již podruhé stopku. Svou činnost musely po březnovém lockdownu opět na nějaký čas ukončit. Pokud vláda opatření do konce roku nerozvolní, bude mít na svědomí několik desítek či stovek krachujících provozoven. Přeživším autoškolám nezbyde nic jiného než po obnovení činnosti kurzy zdražovat. V mém případě pět set korun na den pokryje pronájem nebytových prostor, pak nezbývá nic pro životní potřeby, svěřil se jeden z dotazovaných zástupců vybraných brněnských autoškol.

Vládní pomoc je nedostatečná, ozývá se z autoškol

Vládní program na pomoc podnikatelům a živnostníkům čítá na jednu provozovnu autoškoly pět set korun na den, to znamená patnáct tisíc korun měsíčně. Tato finanční injekce mnohým pro přežití krize stačit bohužel nebude. Pomocná suma pokryje jen stěží náklady spojené s provozem autoškol, natož aby provozovatelům zbyly finance na potřeby životně důlezité. „Pomoc je nedostatečná. Když potřebujete zaplatit nájem, pojištění a další nezbytné finanční prostředky k udržení vozového parku. V mém případě pět set korun na den pokryje pronájem nebytových prostor a nezbývá nic pro životní potřeby. Bohužel, program covid-nájemné nelze kombinovat s jiným programem. To ale v médiích nebylo prezentováno, a ani ministerstvem financí. Na jaře bylo příjemné odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění.  V současné době již musíme platit v plné výši, takže to jsou další finanční náklady,“ stěžuje si provozovatel brněnské Autoškoly Cool Petr Železník.

Stejné práva pro všechny, apelují autoškoly na vládu. „Pokud chce stát dělat lockdown částečný, a selektivně zakáže činnost jen vybraným oborům, měl by jim daleko výrazněji kompenzovat ztráty. Není možné, abychom část firem zachraňovali na úkor ostatních i za cenu jejich likvidace,“ komentuje zástupce autoškoly P&P Traffic Academy Petr Šimara

Lockdown delší než tři měsíce? To neustojíme, obávají se autoškoly

Březnový lockdown mnozí zvládli jen proto, že čerpali z našetřených úspor. Ovšem i přes pracovní nasazení v létě neměli šanci získat úspory zpět. „Vyčerpali jsme část vytvořených rezerv, ale vydrželi jsme. Během léta bylo zájemců o kurz hodně, v podstatě ti, kteří chtěli dělat kurz na jaře, se přesunuli do léta. Největší potíže byly s přidělováním termínů zkoušek ze strany magistrátu, a samozřejmě nebyl prostor pro čerpání dovolených, doháněli jsme manko z jara,“ svěřil se Šimara. Pokud bude omezení trvat i po novém roce, autoškoly koronavirovou krizi neustojí. „Záleží na tom, jak dlouho bude lockdown trvat. Pokud do konce roku, tak se udržíme, pokud bude trvat déle, bude to na hraně. Přes léto jsme pracovali a odkládali si co šlo do rezerv. Díky tomu vydržíme do konce roku,“ dodává.

„Ustojíme to za cenu útraty veškerých rodinných úspor. Až dojdou i úspory příjde na řadu rozprodávání vozového parku. Rezervu máme dostatečnou, ale nejsem si jist, že je podnikání o tom, co člověk našetří přes léto, tím zadotuje lockdown aby měl na jídlo,“ přidává se provozovatel autoškoly Viki Jiří Pagáč.

Zdražování kurzů

Ztráty autoškol budou statisícové. Aby se provozovny znovu postavily na nohy, plánují zvýšit ceny kurzů. „Zdražování plánujeme. Bude přetlak žadatelů, problémy se závěrečnými zkouškami, a tímto způsobem žadatele možná eliminujeme. Budou se hlásit lidi, kteří to opravdu potřebují, a ne pouze proto, že je to jakási společenská nutnost. V neposlední řadě zdražení kurzů zmírní i dopady covidu na finanční výsledek autoškoly. Ztráty tím ale nedoženeme,“ uvedl Železník.

Provozovatelé neztrácejí naději a stále doufají v rozvolňování opatření. Před lockdownem dodržovali všechna hygienická doporučení, myslí si tedy, že riziko nákazy je minimální. „Roušky při praktických jízdách jsem zavedl ještě dřív než vláda svým nařízením s ohledem na ochranu učitelů, nakoupil jsem dezinfekce do vozidel a provozovny. Byl bych rád, kdybychom mohli provádět alespoň praktický výcvik ve vozidle, tak jako na jaře, to znamená jeden učitel a jeden žák,“ uzavřel Železník.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Autoškola Cool

Štítky Autoškoly, Autoškoly Cool, P&P Traffic Academy, autoškola Viki, Petr Železník, Petr Šimrala, Jiří Pagáč, autoškola, lockdown, vláda, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lockdown delší než tři měsíce by nás zlikvidoval, zní z brněnských autoškol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.