čtvrtek 3. prosince 2020 Svatoslav

Studenti VUT navrhli venkovní vylepšení Masarykova onkologického ústavu, vítězný altán postaví příští rok

Osm studentů z Fakulty architektury VUT se pustilo do kreativního úkolu s názvem Nadějné vyhlídky. Vznikly tak návrhy na venkovní altán pro Masarykův onkologický ústav v Brně. Vítězkou se stala Magdalena Buzová a její projekt by MOÚ zrealizoval v příštím roce.

„Soutěžní návrhy vznikaly během tří červencových týdnů, a to v rámci workshopu studentů magisterského studijního programu na Ústavu experimentální tvorby. Zadání od Masarykova onkologického ústavu byl altán coby odpočinkové místo pro pacienty, který by zároveň plnil funkci místa setkávání s rodinou či zvířecími mazlíčky. Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci personálu a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala zadání pro studenty Nicol Gale, která studenty vedla společně s kolegou Svatoplukem Sládečkem.

Sedm hotových návrhů od osmi studentů se budou letos prezentovat jak studentům, tak i pacientům a v příštím roce je uvidí i veřejnost v prostorách Masarykova onkologického ústavu. Mladí architekti by také rádi uspořádali anketu mezi pacienty, aby jim svými postřehy dali zpětnou vazbu na jejich návrhy. 

Vítězný návrh odekrývá krásy Brna

Odborná porota, složená z nezávislých odborníků na architekturu či design a porotců ze strany MOÚ, v polovině října vybrala coby vítězný návrh ten od Magdaleny Buzové. Studentka pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné respirium pro zaměstnance.

„Altán pro pacienty je tvořen jednoduchým obdélníkovým objemem, respirium pro zaměstnance zase vyzařuje subtilitu a vzdušnost. Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ uvádí ve svém projektu Buzová.

„Jsem potěšen kreativitou a profesionalitou provedení všech studentských návrhů nového altánu, který považuji za velmi důležité místo pro pacienty a setkávání s jejich blízkými, a to v prostředí zeleně s krásným výhledem. Psychická kondice člověka je podstatným aspektem v léčbě. V zahraničí už podobná místa fungují a budu velmi rád, když se nám podaří v příštím roce začít budovat vítězný návrh studentky VUT Magdaleny Buzové, o to budu také usilovat,“ okomentoval spolupráci obou institucí ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. Fakulta architektury plánuje s ústavem spolupracovat i nadále, a to nejen na návrhu centra onkologické prevence, ale také při zadávání témat diplomových prací.

Zahrádky, výhledy a kreativní řešení

Dvojice Sussana Brunová a Klára Lanžhotská obsadily se svým návrhem druhé místo, na třetím se umístili Lucie Bartlová spolu s Šimonem Doubravou. Studenti vnesli do soutěže celou řadu skvělých a kreativních nápadů, například Lenka Blechová pojala svůj návrh jako zahrádku. 

„Cílem je, aby pacienti na okamžik vytěsnili to, co se okolo nich děje, a co je samotné čeká. Návrh prostoru atria se tak snaží vytvořit malou zahrádku, jež by mohla být osázená ovocnými stromy, keři, bylinami, kde by se jeho návštěvníci mohli cítit alespoň trochu jako doma na zahradě,“ vysvětlila svou filozofii Blechová.

Klára Lanžhotská a Susanna Brunová svůj projekt zaměřily na pohled do krajiny. Se svým návrhem získaly druhou příčku. „Jedním z nejdůležitějších aspektů při návrhu nového altánku v areálu nemocnice na Žlutém kopci pro nás byl výhled na Brno. Kvůli tomu je objekt situován na okraji pozemku, odkud se terén svažuje dolů. Nižší část je zcela uzavřena opalovaným dřevem, svým kulatým oknem však nabízí nerušený výhled na město.“ popsaly. 

Ohodnoť článek

Foto VUT

Štítky masarykův onkologický ústav, architekti, návrhy, soutěž, altán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.