Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pětistovka denně. Vláda schválila příspěvek podnikatelům i pokračování programu COVID III pro příští rok

Vláda dnes schválila tzv. kompenzační bonus ve výši pět set korun denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Minimálně do poloviny příštího roku bude také prodloužen záruční program COVID III. Schillerová po dnešním mimořádném jednání kabinetu uvedla, že živnostníci budou mít nárok na ošetřovné ve výši 400 korun denně po celou dobu uzavření škol. Podporu lidé získají na dítě do deseti let. Vláda dnes také schválila vznik polní nemocnice v Letňanech.

Příspěvek podnikatelům

Žádosti bude možné podávat v době nouzového stavu, který byl vyhlášen od 5. října na 30 dnů.

O bonus mohou požádat podnikatelé, kterým jsme přímo usnesením vlády vypnuli podnikání a zamezili podnikat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Další podmínkou o žádost je, že příjmy z podnikání musí být u žadatele větší než polovina příjmů.

Podle ministerstva toto opatření přijde veřejné finance na 3,9 miliardy korun.

Žádost bude možné podat na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

COVID III bude pokračovat i příští rok

Podmínky pro poskytnutí úvěrů se státní zárukou zůstanou podle Schillerové stejné. Program podle ní umožní získat podporu firmám, které by na půjčku za běžných okolností nedosáhly. V dalším období umožní jejich řádné fungování a podle ministerstva financí přispěje k udržení zaměstnanosti.

Program COVID III funguje ve spolupráci s komerčními bankami od června. Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců mají nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, mohou získat záruku do 80 procent. Délka ručení jsou tři roky. Maximální výše úvěru je 50 milionů korun. Kapacita programu je 500 miliard korun.

Původně měl program COVID III fungovat jen do konce roku. Rozdělen měl být to několika výzev. Vláda do programu vyčlenila 150 miliard korun, díky zapojení komerčních bank by tak podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem mohli získat až 500 miliard korun.

Na COVID III se vztahuje tzv. dočasný rámec stanovený Evropskou komisí, kdy se jedná o uvolnění pravidel státní pomoci. Členským státům umožnil okamžitě podpořit ekonomiku. Komise ho tento týden prodloužila do konce června příštího roku.

Podle České národní banky bylo v programu COVID III k 2. říjnu schváleno 1998 žádostí za 12,2 miliardy korun. Podnikatelé k tomuto datu z něho získali úvěry za 9,9 miliardy korun. Banky ke stejnému datu přijaly 4399 žádostí za 26,1 miliardy korun.

Živnostníci dostanou ošetřovné

Živnostníci budou mít i při druhé vlně epidemie koronaviru nárok na ošetřovné ve výši 400 korun na den po celou dobu uzavření škol. Podporu lidé získají na dítě do deseti let nebo postiženého člověka, o kterého se musejí starat. Na pomoc je v první etapě vyčleněno 200 milionů korun z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu.

Stejně jako při první vlně koronaviru bude žádosti přijímat ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle šéfa resortu Karla Havlíčka (za ANO) bylo v tomto programu schváleno 190 tisíc žádostí celkem za 2,2 miliardy korun. Při první vlně osoby samostatně výdělečné činné dostávaly nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun.

Polní nemocnice v Letňanech

Plán na výstavbu polní nemocnice v pražských Letňanech dnes schválila vláda. Kabinet v nařízení povolal nejvýše 260 vojáků, aby nemocnici vybudovali, částečně obsluhovali a poskytovali zde zdravotní služby. Vybrat vojáky a použitou techniku dostal od kabinetu za úkol ministr obrany, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se počítá se 100 zdravotníky a 130 členy technického personálu. Vzhledem k velikosti nemocnice mají vojenské lékaře posílit i civilní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, vláda, kompenzace, COVID-19, Alena Schillerová, nemocnice, ANO 2011, Letňany, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, pandemie covidu-19, Roman Prymula, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Mazanek

Nechtělo by to začít trochu šetřit a né vše rozfofrovat -potom dáte nesmyslné daně ze všeho !!!!!

Středa, 21. října 2020, 10:57Odpovědět

Pětistovka denně. Vláda schválila příspěvek podnikatelům i pokračování programu COVID III pro příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.