Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za pátek přibylo v Česku rekordních 8618 lidí s covidem

Skokový nárůst počtu nakažených koronavirem v Česku nekončí, ba naopak. Jen za pátek přibylo 8618 nových diagnostikovaných případů. Je to nejvíc za jediný den od začátku epidemie v zemi a přes tři tisíce víc než dosavadní maximum ze čtvrtka. S onemocněním je v nemocnici zhruba 1900 lidí.

Hrozí zákaz vycházení

V pátek zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 25 lidí, jen za tento týden přes 200, celkový počet obětí se tak zvýšil na 905. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) na včerejší tiskové konferenci zveřejnil možný scénář, který by následoval, pokud by nezabrala ve čtvrtek oznámená opatření. Pokud bude počet infikovaných růst další týden, vláda podle něho zostří opatření přijatá proti šíření koronaviru. Vyloučen není ani lockdown, kdy by se úplně uzavřel život v zemi. V takovém případě by mohl začít platit zákaz vycházení.

„V případě lockdownu, tedy úplného uzavření života země, se počítá s omezením vycházení z domu mimo pracovní povinnosti,“ řekl dnes Roman Prymula.

Musíme virus porazit společně, vyzval Babiš

Prymula včera uvedl, že ani plány pro černý scénář nepočítají s tím, že nikdo nebude moct striktně opouštět domov. Bylo by zřejmě omezeno vycházení v mimopracovních aktivitách na ještě nespecifikovanou vzdálenost od domu, lidé by mohli chodit nejvýš ve dvou.

Premiér Andrej Babiš vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku,“ prohlásil.

Za poslední týden přibylo na jižní Moravě 3246 nakažených, aktuálně má pozitivní test 4471 lidí. Okolo 3% procent pacientů na jižní Moravě vyžaduje hospitalizaci, 71 lidí na nemoc zemřelo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, jižní morava, statistiky, nakažení, hospitalizovaní, COVID-19, Česko, lockdown, Roman Prymula, virus, Andrej Babiš, ANO 2011, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pátek přibylo v Česku rekordních 8618 lidí s covidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.