Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud zrušil úřední povolení těžby štěrkopísku, která by ohrožovala zdroj pitné vody pro 140 tisíc lidí

Krajský soud v Brně v pondělí zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru v souvislosti se zamýšlenou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Oznámil to vedoucí marketingového týmu Frank Bold Advokáti David Povolný. Advokátní kancelář zastupuje obce, které bojují proti těžbě kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140.000 obyvatel. V místě chce těžit firma České štěrkopísky, podle které nejsou obavy na místě.

Soud rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru zrušil a vrátil k novému řízení. Věc se tak podle Povolného vrací do fáze odvolacího řízení, kdy se bude muset Český báňský úřad vypořádat s právním názorem soudu a dále také s obsahem nedávného závěrečného stanoviska ombudsmana. Stanovení dobývacího prostoru není rozhodnutí o samotné těžbě, o ní báňský úřad rozhoduje zvlášť. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek uvedl, že úřad rozhodnutí soudu dosud neobdržel.

„Výrok soudu budeme samozřejmě akceptovat. Po pečlivém prostudování odůvodnění rozsudku budeme postupovat tak, jak nám ukládá zákon," uvedl Machek.

Soud vyhověl společné žalobě

Rozhodnutí potvrdila mluvčí soudu Klára Belkovová. Podle ní soud u části žalobců rozhodnutí báňského úřadu zrušil, u části žalobu zamítl a u jednoho řízení zastavil.

Proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru přišlo k soudu několik žalob od obcí, vodovodů a kanalizací, ale také od Jihomoravského kraje. Soud v pondělí rozhodl o jedné z nich. „Vyhověl žalobě společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín, měst Uherský Ostroh, Kyjov, Hodonín a Vracov, obcí Vnorovy, Starý Poddvorov, Mutěnice, Archlebov, Hrušky, Moravský Písek a Jihomoravského kraje," uvedl Povolný.


Proti těžbě u Moravského Písku protestně pochodovaly tisíce místních obyvatel

Několik tisíc lidí se dnes zúčastnilo protestního pochodu proti zamýšlené těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. Bojí se možného znečištění blízkého zdroje pitné vody, který je pátý největší...


Ohrožení pro pátý největší zdroj pitné vody v České republice

Žalobci se obávají toho, že v případě zahájení těžby by byl zásadním způsobem ohrožen vodní zdroj Bzenec komplex, který zásobuje pitnou vodou více než 140.000 obyvatel Jihomoravského kraje a je pátý největší v republice. „Soud rozhodnutí Českého báňského úřadu zrušil ze dvou hlavních důvodů. Za prvé nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci. Nebylo například doloženo posouzení rozlivu povodňových vod. A za druhé závazné stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění záměru do nezastavěného území," uvedla advokátka společnosti Frank Bold Advokáti Kristýna Ryšavá. K dalším žalobním důvodům se podle ní soud při ústním vyhlášení rozsudku blíže nevyjádřil.

Těžba vodárenství jen pomůže, hájí se firma

Žalobci rozhodnutí vítají. „Rozhodnutí soudu je dobrou zprávou pro 140.000 obyvatel regionu sdílejících obavy z ohrožení nenahraditelného zdroje pitné vody. Je zároveň potvrzením našeho přesvědčení, že státní orgány činné v této kauze nepostupovaly správně a objektivně. Nejenže nebraly v potaz námitky žalobců, ale nezabývaly se ani závěry šetření Veřejného ochránce práv, které na pochybení úřadů jednoznačně poukázaly," uvedl ředitel společnost Vodovody a kanalizace Hodonín Pavel Koubek. Podle něj je rozhodnutí povzbuzením k další práci, která má směřovat k definitivnímu ukončení záměru těžby štěrkopísku a k trvalé a bezpodmínečné ochraně vody.


Těžba štěrkopísku vodárenství neškodí. Naopak, může mu pomoci, hájí se těžařská firma

Těžba štěrkopísků vodárenství nijak neškodí, ale naopak mu bývá prospěšná, uvedla ve vyjádření společnost České štěrkopísky, která již 14 let usiluje o povolení těžby štěrkopísků u Uherského Ostrohu a Moravského Písku. Ohradila se tak proti...


Společnost České štěrkopísky uvádí, že těžba zdroj vody neohrozí a může být vodě naopak prospěšná. Připomněla těžbu v nedaleké Ostrožské Nové Vsi, kde vzniklo jezero, které je podle firmy rekreačním rájem. „Z druhé strany je z něj čerpaná pitná voda téměř kojenecké kvality," uvedla už dřív v prohlášení firma. Dodala, že znečištění hrozí kvůli chemikáliím užívaným v zemědělství, nikoliv v souvislosti s těžbou.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky těžba štěrkopísku, uherský ostroh, Moravský Písek, báňský úřad, krajský soud, brno, těžba, pitná voda, Český báňský úřad, České štěrkopísky, Krajský soud v Brně, okres Hodonín, žaloba, Jihomoravský kraj, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil úřední povolení těžby štěrkopísku, která by ohrožovala zdroj pitné vody pro 140 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.