Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VIDEO: Pes přeskočil zídku na Špilberku a před zraky majitelů se zřítil z výšky na zem

Muzeum města Brna na svých facebookových stránkách zveřejnilo video zachycující volně pobíhajícího psa, který přeskočil zídku u cesty na hradě Špilberk a z výšky se zřítil dolů. Podle informací, které Muzeum města Brno poskytlo na svém facebookovém profilu, pes nehodu přežil, ale se zraněním končetin ho museli z místa odnést majitelé.

„Už se stalo, že to pejsek nepřežil“

„Nedávný incident nám připomněl, jak důležité je mít své čtyřnohé kamarády pod kontrolou, zejména při návštěvě historických památek. Prosíme, chraňme naše mazlíčky a ostatní návštěvníky tím, že je budeme vést na vodítku,“ stojí na profilu Muzea města Brna u videa zachycujícího incident.

Podle pracovníka ostrahy pes nehodu přežil, ale se zraněním ho z místa odnášeli majitelé. „Něco se mu stalo s packami. Bohužel toto není zdaleka jediný případ. A už se stalo, že to i pejsek nepřežil,“ popsali pracovníci brněnského muzea.

„Vodítko je v neznámém prostředí nejenom omezujícím, ale především bezpečnostním prvkem“

V Brně platí, že na veřejnosti musí být pes buďto připnutý na vodítku, nebo má mít nasazený náhubek. Podle vyhlášky musí být pes pod neustálým dohledem a přímým vlivem venčící osoby, což znamená, že by měl spolehlivě reagovat na povely a nezůstat osamoceně.

„Majitelé by měli pečlivě vážit rizika na konkrétních místech, a video ze Špilberku je toho názorným příkladem. I dobře vycvičený a klidný pes může reagovat naprosto neočekávaně, například když se vedle něj ozve rána z výfuku, hlučně dopadne předmět na zem a podobně. Zvíře potom může mimo jiné vběhnout do silnice nebo ve stresu utéct,“ uvedl pro redakci Brněnské Drbny mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

„Někdy lidé pouštějí psy volně k zábradlím a plotům, právě i na různých historických stavebních památkách, vyhlídkách, rozhlednách nebo jen na balkon při návštěvě známých. Pes přitom reaguje naprosto spontánně, a pokud je překážka v odpovídající výšce, v mžiku vyskočí na ni nebo v horším případě i za ni. Je tedy nasnadě, že vodítko je v neznámém prostředí nejenom omezujícím, ale především bezpečnostním prvkem, který chrání i samotné zvíře,“ popsal mluvčí.

Za porušení vyhlášky hrozí od hlídky pokuta do 10 tisíc korun, ve správním řízení pak do výše 100 tisíc korun.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky pes, zranění, zídka, pád, Špilberk, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pes přeskočil zídku na Špilberku a před zraky majitelů se zřítil z výšky na zem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.