Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lidé mají velký zájem o postup stavby Areny Brno. Město jim nabízí možnost prohlídky staveniště

Zájemci se v příštích týdnech mohou podívat na stavbu multifunkční haly na brněnském výstavišti. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách, dvacetiminutová prohlídka je zdarma. Město ji nabízí s ohledem na značný zájem lidí o aktuální vývoj a zajímavosti ohledně velkých staveb. V tiskové zprávě o tom informovala Anna Dudková z tiskového střediska magistrátu. Arénu téměř za šest miliard korun budují dělníci od loňského září.

První prohlídky v sobotu budou součástí Stavebního veletrhu a Festivalu architektury. Pro veřejnost je město připravilo na 15. května a 16. června. „Na termínu pro účastníky veletrhu prezentujeme halu i prostřednictvím 3D modelu. V dubnu a květnu vytvoříme koridor až na okraj stavební jámy, takže lidé uvidí opravdu zblízka, jak vypadají základy takto velké stavby, v červnu pak umožníme průchod i přes vznikající halu. Prohlídky povedou přímo stavbaři ze zhotovitelské firmy Hochtief CZ, kteří budou připraveni odpovědět na dotazy například o použitých technologiích a materiálech. Na místě bude také info stránek zaměřený na projekt multifunkční haly. Další exkurze pak plánujeme na podzim," uvedl předseda představenstva městské společnosti ARENA BRNO a městský radní Petr Kratochvíl (ODS).

Město považuje halu za svůj největší strategický projekt a stejně jako u ostatních podobných akcí umožňuje veřejnosti seznámit se s tím, jak pokračuje. Lidé se takhle v minulosti podívali například do nového tramvajového tunelu ze Starého Lískovce k bohunické nemocnici nebo na silniční estakádu, kterou na Tomkově náměstí jako součást velkého městského okruhu staví Ředitelství silnic a dálnic.

Na výstavišti již dělníci kromě jiného vykopali tzv. bílou vanu, tedy železobetonovou podzemní konstrukci, která tvoří základy stavby a zároveň plní funkci izolace proti vodě a plynům. Nyní kopou výjezdovou rampu a pracují na podkladních betonech, protiradonové izolaci a vážou výztuž na vybudování základové desky. Na prohlídku haly zájemcům stačí pevná obuv a pohodlné oblečení, helma a vesty budou k dispozici na místě.

Výstavba vyjde na čtyři miliardy korun, pozemky stály více než 152 milionů korun a přibližně 237 milionů korun stojí projekční práce, správce stavby a autorský dozor. Město dále počítá s náklady zhruba 470 milionů korun na vnitřní vybavení a udělalo si také rezervu ve výši 897 milionů. Na stavbu přispěla 300 miliony korun Národní sportovní agentura, 200 miliony Jihomoravský kraj a 1,95 miliardy korun pokryje úvěr od České spořitelny. Zbytek doplatí město ze svého rozpočtu. Hotovo má být v roce 2026.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Brno

Štítky správa, stavby, Arena Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mají velký zájem o postup stavby Areny Brno. Město jim nabízí možnost prohlídky staveniště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.