Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VUT spustilo vědecký podcast Technicky vzato

Proč se rozložitelná láhev v lese nerozpadne? Vezmou nám roboti práci? Co dýcháme ve městech? My vám to řekneme jako lidi. To je heslo nového univerzitního podcastu Vysokého učení technického Technicky vzato, kterému se v článku budeme věnovat.

Není to zase tak dlouho, co podcasty jakožto médium expandovaly do Česka. Právě rok 2019 byl rok, kdy si tuto mediální formu oblíbila také česká populace. Nejoblíbenější platformou pro poslouchání je Spotify nebo Apple music. Česká podcastová scéna nabízí posluchačům výběr ze širokého spektra žánrů, od zábavy přes lifestyle až po vzdělávání. Na své si tedy přijde téměř každý.

Technická univerzita VUT v Brně se rozhodla, že tento trh také obohatí, a to v oblasti vzdělávání, technologie a vědy. Přichází tedy s pořadem nesoucí název Technicky vzato. Podcastem provází Tereza Kadrnožková z tiskového oddělení VUT a bývalá vědecká redaktorka Českého rozhlasu. 

V dílech se bude spolu se svými hosty snažit přiblížit komplikovanější témata široké veřejnosti. S dalšími díly by měl podcast zamířit nejen na technické fakulty, ale také na ty umělecké nebo na vědecká pracoviště jako je třeba CEITEC VUT. Mezi zajímavá témata patří například problematika mikroplastů, elektromobilů a autonomních vozidel, hojení ran, nebo čistoty ovzduší a její vliv na lidský organismus.

V pilotní epizodě se Tereza věnuje robotice, její budoucnosti a umělé inteligenci. Tento rok je stým výročím slova "robot“ a pro lidstvo je pořád tato oblast velkou neznámou. Pomáhají v průmyslu, ale jejich potenciál může být ve stárnoucí populaci například v roli pečovatelů. Kdy začne umělý mozek vnímat vlastní existenci? A chceme, aby roboti vypadali víc jako stroje, nebo jako lidé? Na otázky se snaží najít odpověď Luděk Žalud, který se věnuje robotice na FEKT VUT a CEITEC VUT.

„Ohledně vzpoury robotů nechci vůbec říct, že bychom k tomu byli blízko. Hlavní problém ale vidím v tom, že nevíme, jak jsme od toho daleko. Proto musíme být opatrní,“ upozorňuje v podcastu Luděk Žalud s odkazem na dystopické vize sci-fi filmů. „Lidé se báli toho, že jim stroje budou brát práci už v době objevení páry a elektřiny. Bojí se toho i teď u robotů, přitom robotika je tu už desítky let a lidi mají pořád co dělat. Roboti by nám měli brát práci, která je stereotypní, opakující se nebo nebezpečná. Nás by měli nechat dělat práci kreativní, která nás posouvá dál.“

Pravidelnost vydávání ještě není úplně rozhodnuta. „Byli bychom rádi alespoň jednou měsíčně, ideálně jednou za dva týdny. Vše ale bude záležet i na aktuální situaci ohledně šíření koronaviru. Ten také odsunul původně plánované spouštění podcastu, které se mělo uskutečnit na jaře,“ sdělila Drbně Kadrnožková. 

Ohodnoť článek

Štítky VUT, podcast, věda, robot, Spotify, Apple Music, Česko, Český rozhlas, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

A odkaz na zmineny podcast by nebyl?

Sobota, 26. září 2020, 09:46Odpovědět

VUT spustilo vědecký podcast Technicky vzato  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.