Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajské nemocnice od pondělí zakážou návštěvy

Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje rozhodla o zákazu návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory zřizovaných krajem. Doporučila zároveň stejný postup pro ostatní poskytovatele těchto služeb v celém regionu. Zákaz platí od pondělí 21. září. Uvedla to krajská mluvčí Monika Brindzáková.

V kraji se epidemická situace zhoršuje, jen za posledních 24 hodin přibylo 105 lidí s potvrzenou nemocí covid-19. Bezpečnostní rada se sešla v celém složení po několika týdnech, ve kterých pracovala jen užší část pro zdravotnictví. Hostem byl Ladislav Dušek z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno, který představil aktuální čísla a předpokládané predikce.

„Členové rady velmi přivítali prezentaci profesora Duška, který nabídl i další spolupráci při optimalizaci informačního systému v rámci COVID-19. Budeme samozřejmě jako kraj očekávat, jaká nařízení padnou v nejbližších hodinách a dnech ze strany Vlády ČR a v dalších dnech budeme podle nich postupovat, a také jsme připraveni reagovat na další vývoj epidemiologické situace v regionu. Dohodli jsme, že se bezpečnostní rada bude opět scházet v kratších intervalech, aby mohla operativně reagovat," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

K zákazu návštěv v krajských nemocnicích a domovech pro seniory rada podle mluvčí přistoupila na základě Duškovy prezentace a po diskusi všech členů bezpečnostní rady včetně zástupců brněnských fakultních nemocnic, krajské hygieny, armády a ostatních členů integrovaného záchranného systému.

V kraji vzniknou nová odběrová místa

Od příštího týdne otevře Jihomoravský kraj také dvě nová odběrová místa ve svých nemocnicích. Nemocnice Břeclav bude odebírat vzorky v pondělí a ve středu od 8:00 do 12:00, rezervace je přes online rezervační systém na adrese http://covid.nembv.cz/.

Nemocnice Kyjov bude odebírat v úterý a ve čtvrtek od 7:00 do 12:00, rezervace je možná na telefonním čísle 724 488 001. Místa jsou určena pro pěší příchozí, nepůjde o odběrové místo pro vjezd osobním automobilem. Obě nemocnice budou testovat výhradně pacienty indikované krajskou hygienickou stanicí nebo praktickým lékařem. Krajské nemocnice Znojmo, Hodonín a Tišnov už odběrová místa provozují. Seznam lze najít na https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/.

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 105 lidí s potvrzenou nemocí covid-19. Za týden počet vzrostl o 653. Nejvíce případů přibývá v Brně. Podle krajské hygienické stanice převažují případy s mírným průběhem nebo bezpříznakové, oproti jaru je také menší podíl hospitalizovaných. V nemocnici je 45 lidí, z toho pět ve vážném stavu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, Jihomoravský kraj, zákaz návštěv, koronavirus, návštěva, rada, Ladislav Dušek, Krajská hygienická stanice, Brno, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Česko, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské nemocnice od pondělí zakážou návštěvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.