Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Když se sen změní v realitu. Nový exoskelet umožní lidem na vozíku stát a chodit

Postavit se na vlastní nohy už nemusí být pro lidi na vozíčku jen sen. Společnost Mebster představila v Brně exoskelet, díky němuž se mohou ochrnutí lidé postavit a stát ve vzpřímené poloze nebo se dokonce na chvíli projít.

Jedním z prvních, který si nový exoskelet vyzkoušel, byl klient brněnského ParaCentra Fénix Radek Coufal. „Jsem rád, že jsem dostal možnost vyzkoušet si tuto zdravotnickou pomůcku. Vidím v tom obrovskou možnost nejenom pro sebe ale i pro další lidi s podobným postižením, jako mám já, aby se znovu postavili na nohy,“ uvedl Coufa.

ParaCentrum Fénix je přitom organizace, která pomáhá jak lidem s poraněním míchy, tak i jejich blízkých se vyrovnat s tím, co jim život přinesl. „Jsem rád za spolupráci se společností MEBSTER a využívání jejich zdravotnických pomůcek. Pro mnohé naše klienty je to unikátní příležitost,“ okomentoval ředitel ParaCentra Fénix Michal Odstrčil.

Cenově dostupné

„Prvním krokem bylo zformovat tým dobře fungující a kompetentní, což se nám i povedlo. A právě s tímto týmem jsme řešili, jak přivést na trh něco, co umožní lidem znova na nohy, co bude možné používat na každodenní bází a hlavně, co bude pro ty lidi dostupné,“ popsal první kroky zakladatel společnosti MEBSTER Michal Gloger.

Dle něho je v dnešní době je zcela řada exoskeletů, ale lidé, kteří se octnou na invalidním vozíku, se potýkají nejenom se zdravotními ale i s ekonomickými problémy. „My jsme proto přinesli na trh něco, co je nejenom bezpečné a stabilní, ale i cenově dostupné,“ vysvětlil Gloger. „Vyvinuli jsme univerzální pomůcku PRIME pro rehabilitační centra, kde se s tím klient naučí chodit, a potom si může pořídit verzi HOME, která je přímo vytvořená na daného uživatele a jeho proporce,“ dodal Gloger.

Hrazeno pojišťovnou

Zdravotní pomůcka je placena zdravotní pojišťovnou po posouzení revizním lékařem. „Pokud by exoskelet neproplatila pojišťovna, tak se dá zakoupit za 200 až 350 tisíc,“ sdělil Gloger. Coufalovi pomůcku darovala ČSOB.

„Ve firmě máme startupový program Start It a za dva roky jeho působení jsme pomohli třiceti firmám. Společnost MEBSTER je jednou z nich. A už jsme darovali jejich dva exoskelety k používání do rehabilitačních center a třetí darujeme právě panu Coufalovi,“ řekla výkonná ředitelka pro platební řešení a inovace ČSOB Michaela Lhotková.

Druhá verze je skoro na světě

Jsou vyvinuté dvě verze UNILEXY. „Vytvořili jsme univerzální pomůcku PRIME pro rehabilitační centra, kde se tím klient naučí chodit, a potom si může pořídit verzi HOME, která je přímo vytvořená na daného uživatele a jeho proporce,“ okomentoval Gloger.

„Uživatel přijede na vozíku, obleče si pomůcku, zamknou se kolenní klouby a uživatel může vykročit. Stačí se nahnout mírně do strany, naklonit se dopředu a noha pomůcky se pohne v podstatě sama,“ vysvětlil její fungování Gloger.

„Učím se s tím teprve dva týdny, ale věřím, že to doladím. Rozhodně to podporuje krok a je to velké ulehčení, nicméně již po půl hodině je to náročné pro fyzičku,“ sdělil Coufal. „Máme k exoskeletu i naše modifikované chodítko, protože klient se prvně s tím musí naučit chodit, než začne používat berle. Nehradí ho ale pojišťovna. Ale již nyní pracujeme na druhé verzi UNILEXA 2.0.,“ dodal Gloger.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky exoskelet, zdravotní pomůcka, Brno, Československá obchodní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se sen změní v realitu. Nový exoskelet umožní lidem na vozíku stát a chodit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.