Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj přišel o miliardu v rozpočtu, budou se snižovat výdaje i čerpat úspory z minulých let

Rada Jihomoravského kraje schválila nový rozpočet na rok 2020. Bude v něm schodek ve výši jedné miliardy korun, který souvisí se snížením příjmů ze sdílených daní. Pokrytí tohoto schodku chce kraj řešit snížením výdajů přesunutím některých projektů i využitím uspořených peněz z minulých let.

„Změny v rozpočtu spočívají v nalezení zdrojů k vykrytí výpadku příjmů ze sdílených daní, který dle predikce Ministerstva financí činí více než 1,089 miliardy korun. Zároveň rada navrhla vytvořit v rozpočtu rezervu na krytí případného dalšího výpadku v příjmech a úhradu zvýšených výdajů v souvislosti s pandemií COVID-19,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Pokrytí výpadku příjmů ze sdílených daní v rozpočtu JMK hodlá kraj řešit příjmy plněnými nad rámec rozpočtu na rok 2020 ve výši 60 milionů korun, snížením výdajů letošního rozpočtu ve výši 988 milionů a zapojením zůstatků prostředků uspořených z minulých let ve výši 40 milionů korun.

„Úspory jsme hledali jak v provozních výdajích, a to napříč jednotlivými oblastmi, tak automaticky vyplynuly z nerealizovaných akcích, na které byla v rozpočtu naplánována podpora kraje (Olympijský festival, Vesnice roku atd.). Jak jsme avizovali, nechceme brzdit investice a tím i zaměstnanost v regionu, proto jsme si udělali revizi plánovaných akcí. Na základě toho jsme pak rozhodovali, které projekty podpoříme v plné výši a kde je možné přesunout financování do dalšího roku, aniž bychom tím ohrozili samotnou realizaci,“ řekl hejtman Šimek.

Příjmy nad rámec rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2020 budou zahrnovat financování projektů EU, příjmy z prodeje pozemků, ale také vratky dotací na základě vypořádání. Snižovat se budou i výdaje na akce z rozpočtu na letošní rok. Do nového rozpočtu se zahrnou i zůstatky peněžních fondů Jihomoravského kraje z minulých let. 

„Hodláme si dále také vytvořit rezervu na řešení koronakrize ve výši 282 milionů korun. Tato rezerva bude sloužit zejména ke krytí dalšího případného výpadku v příjmech a na úhradu zvýšených výdajů, které kraji v souvislosti s pandemií COVID-19 ještě vzniknou,“ dodal hejtman Šimek.

Bude se jednat například o výdaje za nákup ochranných pomůcek nebo výdaje na zabezpečení dopravy. Tyto výdaje vznikly především kvůli vyplácení kompenzací dopravcům kvůli sníženým výdělkům z jízdného. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky rozpočet, miliarda, schodek, JMK, hasiči, Jihomoravský kraj, daň, projekt, Bohumil Šimek, Evropská unie, olympijské hry, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj přišel o miliardu v rozpočtu, budou se snižovat výdaje i čerpat úspory z minulých let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.