Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Nedaleko Brna se objevil obrazec v řepce. Nešlo o dílo mimozemšťanů, ale protest aktivistů

Obrazec znázorňující logo celosvětového hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) se objevil v noci na úterý v řepkovém poli u Doubravic nad Svitavou. Nešlo přitom o žádnou záhadu. K obrazci se hlásí sami aktivisté, kteří tím chtějí upozornit na probíhající šesté vymírání druhů a ohrožení člověka změnami klimatu. Volbu řepkového pole členové zdůvodňují tím, že monokulturní pěstování řepky má negativní dopady na krajinu a zemědělství.

Aktivisté si vybrali velkozemědělce, škodu uhradí

Aktivisté v lánu řepky vykosili asi 21 metrů široký kruh v obilí, který od dnešního rána přitahuje pozornost okolo jedoucích řidičů. Hnutí Extinction Rebellion se k akci veřejně přihlásilo a své motivy objasnilo ve vzkazu, který byl ponechán na místě. Pole bylo vybráno tak, aby nebyl zasažen drobný zemědělec, nýbrž pozemek vlastněný velkou firmou. Mimo to se hnutí také zavázalo, že vzniklou škodu uhradí.

„Řepka škodí krajině"

Pěstování velkých lánů řepky, která v Česku zabírá okolo 15% orné půdy (pro srovnání - v sousedním Rakousku se jedná o 4%), je podle aktivistů neudržitelné kvůli nutnosti postřiku chemikáliemi, které zabíjejí hmyz, včetně včelstev a dostávají se také do spodních vod. Řepka prý vyžaduje přílišné množství hnojení, čímž se do vody dostávají dusičnany a do ovzduší amoniak. Do třetice je více než polovina zde vyprodukovaného množství řepky využívána na biopaliva, jejichž ekologický dopad členové hnutí vnímají jako negativní.

„Naše země i naše planeta jsou v krizi, v níž jsme všichni společně. Šanci máme jenom tehdy, pokud budeme táhnout za jeden provaz,” říká mluvčí hnutí Martin Vrba. Podle jeho slov je tato akce součástí několika týdnů navazujících akcí, které nyní na jaře hnutí připravuje. 


FOTO: Procházíte změnou klimatu. Hnutí Extinction Rebellion upozornilo v Brně na klimatickou změnu

Na negativní dopady postupného oteplování planety upozorňují dobrovolníci z hnutí Extinction Rebellion svým projektem Infobrána. Na České se tento týden zapojují s kolemjdoucími do debaty a sbírají podpisy pro petici. Město Brno by podle nich...


Brněnští rebelové prodávali otroky nebo zdobili suchý strom

Hnutí Extinction Rebellion působí po celém světě a zakláadá si na decentralizaci, tzn. že si každá regionální buňka plánuje vlastní akce upozorňující na probíhající změnu klimatu a následky, jež může přinést.

Brněnská buňka zorganizovala již několik protestních akcí. V květnu loňského roku uspořádali aukci lidských otroků, na konci června zase demonstrativně zemřeli v Olympii, o měsíc později si několik příznivců stouplo na kostku ledu pod šibenici na náměstí Svobody, v říjnu vyhlásili Týden rebelie. Před Vánoci pak brněnští rebelové zahájili hladovku nebo zdobili suchý strom.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Extinction Rebellion | Zdroj s použitím TZ

Štítky Extinction Rebelion, řepka, Brno, Doubravice nad Svitavou, Martin Vrba, Česko, Rakousko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nedaleko Brna se objevil obrazec v řepce. Nešlo o dílo mimozemšťanů, ale protest aktivistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.