Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V brněnské Olympii symbolicky zemřeli lidé

Členové mezinárodní organizace hnutí Extinction Rebellion upozornili v brněnské Olympii na klimatické dopady módního průmyslu. Za formu zvolili takzvaný Die - in. Protest se neobešel bez ochranky a policie.

V brněnském nákupním centru Olympia v sobotu 29. června mohli lidé spatřit členy hnutí Extinction Rebellion symbolicky zemřít. Nenásilná protestní forma Die-in spočívá v tom, že jedinci, zavaleni oblečením, leží na zemi jako by byli mrtví.  

Tato forma má poukázat na důsledky fast fashion neboli rychlé módy, na naši budoucnost. Módní průmysl totiž produkuje celkově víc emisí než všechny mezinárodní lety a lodní doprava dohromady. „Akce nemá upozornit na to, že dělají něco špatně lidé, ale má za účel vyzývat k bojkotu módního průmyslu, jako takového,“ vysvětluje cíl akce koordinátorka Veronika Holcnerová.

Akce se neobešla bez zásahu ochranky a policie 

Jedná se o první akci tohoto typu v Brně. „Na této akci si budeme ověřovat, jak to tady funguje. Co máme očekávat od ochranky i policie,“ řekla před zahájením nenásilného protestu Holcnerová. Celý protest trval přibližně půl hodiny. Ochranka však na sebe nenechala dlouho čekat a během pár minut účastníky protestu vyzývala k odchodu.

Jednalo se totiž o nepovolenou akci. Účastníci protestu však na tu výzvu nereagovali, a proto byla k místu přivolána i policie. „Nahlášené povolené demonstrace většinou nic nezmění. Proto jsme se rozhodli zvolit efektivnější cestu přímé akce občanské neposlušnosti,“ popisuje volbu formy protestu koordinátorka akce. Protest skončil v klidu. Účastníci bez jakýchkoli výtržností odešli z nákupního centra.

Forma protestu tak vzbudila mezi návštěvníky centra zájem. „Chápu, že si lidé v dnešní době na oblečení dost zakládají. Na druhou stranu to není věc, která by se měla řešit demonstracemi. Forma podání je zvláštní. Dalo by se na tuto problematiku poukázat i vhodnější cestou,“ hodnotí protest návštěvník obchodního centra Jakub Kretz.  

Jeden kus oblečení nosí člověk v průměru sedmkrát

Fast fashion neboli rychlá móda, podporuje svým marketingem nekonečné nákupy zbytečných kusů oblečení, které nepřežijí jednu sezónu. Tato produkce pak významnou měrou přispívá k emisím oxidu uhličitého a následnému klimatickému kolapsu.

Ročně totiž dochází k celosvětovému konzumu více než osmdesáti miliard kusů oblečení. Průměrně si však jeden takový kousek oblečeme asi sedmkrát. Většina oblečení pak končí na skládkách. Recykluje se pouhých pět procent. „Nejsem tady proto, že bych ze sebe chtěla dělat radikálního extremistu ale proto, že tento způsob je jediný, který s problematikou klimatu hýbe,“ popisuje své důvody zapojení účastnice protestu Lucie.

Akce v brněnské Olympii nebyla zdaleka poslední akcí hnutí Extinction Rebellion. „Na léto plánujeme více akcí. Také zakládáme Brněnskou koalici za klima, kde máme za cíl vyvinout tlak na radnici, aby vyhlásila stav klimatické nouze,“ popisuje další cíle koordinátorka akce Veronika Holcnerová.

Autoři | Foto

Štítky protest, klima, Olympie, Extinction Rebellion, policie, průmysl, Extinction Rebelion, Brno

V brněnské Olympii symbolicky zemřeli lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.