Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Procházíte změnou klimatu. Hnutí Extinction Rebellion upozornilo v Brně na klimatickou změnu

Na negativní dopady postupného oteplování planety upozorňují dobrovolníci z hnutí Extinction Rebellion svým projektem Infobrána. Na České se tento týden zapojují s kolemjdoucími do debaty a sbírají podpisy pro petici. Město Brno by podle nich mělo vyhlásit stav klimatické krize.

Akce bude probíhat tento týden do pátku, příští týden se pak aktivisté z Extinction Rebelion (česky Rebelie proti vyhynutí) na České objeví ve středu. „Rádi bychom, aby se Infobrána v Brně objevovala pravidelně každý týden ve středu, i když to je pro naše dobrovolníky náročné. Všichni chodí do práce, je tedy náročné mít bránu stále obsazenou," řekla mluvčí hnutí Veronika Holcnerová.  

„Snažíme se tady informovat Brňany o tom, jaké dopady může klimatická krize mít na Českou republiku, na Jižní Moravu, na Brno. V podstatě děláme práci za magistrát, který by se měl klimatickou krizí více zabývat a informovat občany o jejím průběhu. Naše hnutí také chce, aby město Brno vyhlásilo stav klimatické nouze, jak už učinilo více než 1200 měst po celém světě,” vysvětluje členka hnutí Jana Srncová, jedna z dobrovolníků u Infobrány. U Infobrány je také možné podepsat výzvu magistrátu, aby stav klimatické krize vyhlásil. 

Evropský parlament vyhlašuje krizi, Brno se k tomu nechystá

„Město se k ničemu takovému nechystá. V této oblasti již podnikáme kroky, jejichž účelem je snižování CO2, což je i cíl vyhlášení klimatické nouze. Brno se snaží sice v rámci svých možností, ale nad rámec zákonem daných povinností stavět k ochraně klimatu maximálně zodpovědně a aktivně hledat opatření, která povedou ke zpomalení klimatických změn," komentovala situaci Radka Loukotová z magistrátu. 

Stav klimatické krize už vyhlásilo více než 1385 správních celků v 27 zemích světa. Klimatickou  a enviromentální nouzi v Unii vyhlásil i Evropský parlament. Budoucí legislativní a rozpočtové návrhy Evropské unie by tak měly být sladěny s cílem udržet globální oteplení pod limitem 1,5 °C. Návrh na dosažení klimatické neutrality v EU do roku 2050 předložila Evropská komise již v listopadu 2018. Kvůli odporu Česka, Maďarska a Polska ho však dosud neschválila.

Symbolická smrt na magistrátě

Brněnská část mezinárodního hnutí Extinction Rebellion na sebe upozornila například v prosinci minulého roku, kdy její členové uspořádali během zasedání magistrátu tzv. "die-in", při kterém symbolicky "zemřeli". Snažili se tak upozornit na klimatickou krizi a vyzvat zastupitele k aktivnějšímu řešení krize a snaze o dosažení uhlíkové neutrality.

Infobrána Extinction Rebellion na České

Čtvrtek, 20. února 2020, 14:39

Infobrána Extinction Rebellion na České
Infobrána Extinction Rebellion na České

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Extinction Rebellion, klimatická krize, petice, Česká, Brno, klimatické změny, Extinction Rebelion, magistrát, Evropská unie, Česko, Evropský parlament, Evropská komise, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Procházíte změnou klimatu. Hnutí Extinction Rebellion upozornilo v Brně na klimatickou změnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.